Türkiye Muhtarları El Ele Çanakkale Toplantısı
“Askerlikten muaf” durumunun geçerliliğini yitirdiği, bir milyona yakın askerin yoklukla ayrı düşmanla ayrı mücadele ettiği, destan yazdıran topraklarda, Çanakkale’de buluşturduk muhtarlarımızı.
Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu, İçişleri Bakanlığı İller İdaresi ortaklığında yürütülen “Türkiye Muhtarları El Ele” projesi, 6. toplantımızın yapıldığı Çanakkale; tarihi önemi, milli mücadeledeki yeri sebebiyle anılarımızda müstesna bir yer edindi.
Bölgeler arası diyaloğun gelişmesi önyargıların kalkması bir uçtan öbür uca sağlam köprülerin kurulması amaçlanan projemizin, her karışı şehit kanıyla teriyle sulanmış tarihi önemi tartışılmaz Çanakkale etabının ilk günü Gelibolu Yarımadası’nda; Seyit Onbaşı, Şehitlik Abidesi, 57. Piyade Alayı, Conk Bayırı ziyareti ile geçti.
Ikinci gün ÇOMÜ Troya Kültür Merkezi’nde Çanakkale Muhtarlar Derneği Başkanı Sayın Şahin Aslan,
Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Sayın Bekir Aktürk,
İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Daire Başkanı Sayın Suna Üstüner,
Çanakkale Valisi Sayın İlhami Aktaş’ın konuşmaları,
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Yetkilisi Sanat Tarihçi Sayın Dr. Yusuf Kartal’ın Çanakkale Destanı’nı anlattığı sunumu ve Mehmet Akif Ersoy belgesel gösterimi ile noktalandı.
Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgemizden muhtarlarımızın katılımının sağlandığı Çanakkale toplantımıza emeği geçen ev sahipliği yapan Çanakkale Valimize Çanakkale Muhtarlar Derneği Başkanımız ve Çanakkaleli muhtarlarımıza çok teşekkür ederiz.
Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Yönetimi adına Genel Başkan Bekir Aktürk
Çanakkale programımızın sonunda Sayın Valimize ve Daire Başkanımıza Federasyonlarımız tarafından hediye takdimi gerçekleştirildi.
Ankara Muhtarlar Federasyonu Başkanımız Muammer Köksal’a
Gaziantep Muhtarlar Federasyonu Başkanımız Temel Mermer’e
Şanlıurfa Muhtarlar Federasyonu Başkanımız Mehmet Kestop’a çok teşekkür ediyoruz..
ÇANAKKALE ŞEHİTLİK
Bastığın yerleri toprak diyerek geçme tanı
Düşün altında binlerce kefensiz yatanı
İstiklâl Marşımız, büyük bir milleti asırlarca ayakta tutacak kadar sağlam, derin ve tarihî mısralarla örülmüş ki..
Bu kahramanlık destanını öyle güzel anlatıyor ki…
Bu şiirin:
“Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki fedâ
Şühedâ fışkıracak, toprağı sıksan, şühedâ”
mısraları bütün bir Türk tarihi ve bütün bir Türkiye toprağını bizlere özetliyor.
Bu kadar büyük bir tarihi, bu kadar ulu bir vatanı iki mısraa sığdıran milli şairimiz Mehmet Akif’in dizeleri kulaklarımızda çınlarken rehberlerimizin anlattıkları karşısında ayaklarımızın altındaki toprağa basarken içimizin titrediğini hep birlikte hissettik.
Toplu mezarlardaki 2.500, 1900 gibi şehadete ermiş askerlerimizin toplu defnedildiği yerler ayrı toplamda 250 bin şehidin her karışta yattığını bilmek ayrı…
Hala tarım yapılan bu topraklarda insan kemiklerinin özenle çıkarılışı ayrı…
İstanbul’u ele geçirip bu topraklar üzerine yerleşmek isteyen müttefiklerin hesaplarını alt üst eden bir iman gücü korkusuz bir inanç ve SİZE TAARRUZU DEĞIĹ, ÖLMEYI EMREDİYORUM diyen büyük bir kumandanla sadece Türk tarihine değil dünya tarihine yazılan bir kahramanlık destanı Çanakkale’de Türkiye Muhtarları olarak bir kez daha gördük ki çok büyük bir emanetin bekçileriyiz…
Layık olmak dileğiyle bu inançla çalışmaya devam edeceğiz…