TÜRKİYE’NİN KADIN MUHTARLARI NİLÜFER’DE PANELDE BULUŞTU
8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Yönetimi ve Kadın Kolları heyetinin katılımıyla düzenlenen Nilüfer Kadın Muhtarlar Buluşması, Nilüfer Belediyesi ve Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu ev sahipliğinde Plaza 16’da düzenlendi.
Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu ve Nilüfer Belediyesince 8 Mart Dünya kadınlar günü vesilesiyle Bursa Lilüfer ilçesinde gerçekleştirilen panelde Kadının Ekonomik yaşamdaki yeri, Kadın Hakları, Kadın ve Göç konuları ele alındı.
Türkiye’nin dört bir yanından muhtarların katıldığı buluşmada Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve CHP Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Başkanı Hüseyin Akdeniz, Marmara Muhtarlar Federasyonu Başkanı Ferruh Sevimgil ve Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Kadın Kolları Başkanı Dilek Tez katıldı.
Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Başkanı Hüseyin Akdeniz Panelde yaptığı konuşmada şunları dile getirdi:’’ Bugün Türkiye nüfusuna bakıldığında Nüfusun 49.8 ini (39 milyon 229 bin 862 kişi) kadınlarımız oluşturmaktadır. Türkiye nüfusunun yarısını kadınlarımız oluşturmasına karşın, kadınların ekonomik yaşama katılımları, toplumsal ve ekonomik kalkınmadan yararlanma düzeyleri nüfuslarıyla doğru orantılı değildir.
Günümüzde kadınların iş hayatına katılımları henüz arzu edilen düzeyde değildir. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2014 Hane Halkı İşgücü verilerine göre, Türkiye’de kadınlarımızın iş gücüne katılma oranı yüzde %25.4 olduğu görülmektedir. Bu göstergeyle Türkiye, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleri içinde kadın istihdamında son sırada yer almaktadır. Kadın istihdamında Türkiye’ye en yakın ülke Meksika olurken, OECD ülkelerinin ortalaması ise yüzde 62,3’tür.
Türkiye’de kadınların eğitim düzeyi yükseldikçe, istihdama katılımlarının da artığı görülmektedir. Nitekim eğitim seviyesinin ülkemizde de kadının iş gücüne katılımını ciddi şekilde etkilediği görülmektedir. 2013 Mart ayı hane halkı iş gücü anketi sonuçlarına göre yüksekokul mezunlarının iş gücüne katılım oranı yüzde 80,7 iken, lise ve dengi okullar için bu oran yüzde 52,5, lise seviyesinden düşük eğitim düzeyi için ise yüzde 47,2’dir. Genel istihdamda ise kadınların durumu maalesef sadece yüzde 30’dur.
İstihdam edilen kadınların yüzde 39,2’si tarımda, yüzde 45’i hizmetler sektöründe, yüzde 14,8’i de sanayi sektöründe çalışmaktadır. Kadınlarımız İmalat sanayinin bazı sektörlerinde daha fazla çalışırken, bazı sektörlerde ise neredeyse hiç olmadığı görülmektedir. Bu konuları birazdan konunun uzmanları daha iyi aktaracağından hiç şüphemiz yoktur.
Diğer tarafta Kadına şiddet ve kadın istismarında da karnemizin iyi olduğu pek söylenemez. Yıl içindeki istatistiklere baktığımızda gazetelerde çıkan 5 bin haberin kadınlarımıza yapılan şiddet içerikli olduğu görülecektir.
Peki muhtarlık müessesesinde kadının yeri nedir? diye soracak olur isek; orada da durumun pek parlak olduğunu söylememiz mümkün görünmüyor. Bugün Türkiye genelinde 50 bin 165 muhtar görev yapmaktadır. Bu sayının içinde kadın muhtarlarımızın oranı %1.4’dür.Yani Türkiye geneline baktığımızda 675 kadın muhtarımız bulunmaktadır.
Toplumsal ve ekonomik kalkınma sürecinde kadınların etkin biçimde yer alması, kadınların iş gücüne katılımının ve istihdamının artırılması sürdürülebilir kalkınmanın gerçekleştirilebilmesinde önemli bir unsurdur. Her zorluğu başaran kadınlarımız kendilerini aktif siyaset içinde daha çok yer alarak, erkek hegemonyasını bir gün mutlaka kıracağına yürekten inanıyorum.
Bu düşüncelerle, bu toplantının gerçekleşmesinde bizlere kapılarını açan Sayın Nilüfer Belediye Başkanımıza, değerli katılımcılara ve siz sevgili muhtarlarımıza çok teşekkür ediyorum.
Yine bu vesile, doğumdan ölüme kadar hayatın her anında varlıklarını hissettiğimiz, bizi biz yapan kadınlarımızın ‘’8 Mart Dünya Kadınlar Gününü’’ kutluyor saygılar sunuyorum.
Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ise en büyük isteğinin kadın emeğine değer verilmesi olduğunu söyledi. Başkan Mustafa Bozbey, “Kadının güçlü olması, siyasetteki yerinin ve var oluşunun sağlamlaşmasıyla mümkündür. Her biriniz, bu anlamda, seçilen kişiler olarak bugün buradasınız. Bizler inanıyoruz ki, kadının siyasetteki bakış açısının sağlamlaşmasıyla dünya değişir, daha da güzelleşir. Atatürk’ün sayesinde Türkiye’de kadınlar 20 Mart 1930’da belediye seçimlerinde seçme hakkı kazandılar. 1933’te Köy Kanunu’nda muhtar seçme ve köy heyetine seçilme hakkı düzenlendi. Milletvekili seçimlerinde seçme ve seçilme hakkına ise 5 Aralık 1934’te yapılan anayasa değişikliğiyle kavuştular. İşte seçme ve seçilme hakkı kadının öncelikle sahiplenmesi ve sorumluluğunu duyması gereken bir haktır” dedi.
“NİLÜFER BELEDİYESİ’NDE KADIN ÇALIŞAN ORANI YÜZDE 40”
Nilüfer Belediyesi olarak Türkiye’de eşitlik birimini kuran ilk belediye olduklarını kaydeden Başkan Mustafa Bozbey, “Nilüfer Belediyesi’nde kadın çalışan oranı yüzde 40. Mahalle Komiteleri’nde kadın kotası uyguluyoruz. Kadın derneklerimiz Nilüfer’de bizim desteğimizle kuruluyor, kadınlarımız üretiyor, farkına varıyor, sosyal yaşama katılıyor. Kadınların ve çocukların şiddetsiz, kadın dostu bir kentte ve dünyada yaşayabilmeleri için, üzerimize düşen sorumluluğu alıyoruz. Kadının özgürleşmesini önemsedik, önemsiyoruz, önemseyeceğiz” diye kaydetti.
KADIN OLMANIN ZORLUKLARI ELE ALINDI
Açılış konuşmalarının ardından düzenlenen panelde CHP Genel Başkan Yardımcısı ve CHP Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu ve Doç. Dr. Ulaş Sonata katılımcılarla buluştu. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve CHP Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, panelde ‘Ekonomik yaşamda kadın’ konusuna değindi. Karabıyık, Türkiye’de kadın olmanın zorluğuna da dikkati çekerek, “Ülkemizde kadın olmak hele hele siyasette var olmak çok zor. Ülkemizde 25 milyon çalışabilir kadın var. Bunun 7 milyonu çalışıyor ve iş gücüne katkı oranı yüzde 33. Çalışan kadınların sadece yüzde 2’si girişimci, yani kendi işini kurabilmiş. İstihdam sorunu sadece işsizlikle alakalı değil. İstihdam eğitimle de ilişkilendirilmeli. Kadını siyasette daha fazla görmek istiyoruz. Kadının siyasetteki oranı cumhuriyetin ilk yıllarında bugünkünden bile daha fazlaydı. Son 10 yılda kadın erkek eşitliğinde 20 basamak geriledik. Dünya Kadınlar Günü’nde gönül ister ki kadınların başarısını konuşalım ama maalesef şiddet ve sorunlarını ele alıyoruz” diye konuştu.
CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu da panelde kadın haklarına değindi. Kadının olmadığı yerde hiçbir gelişmenin olmadığını ifade eden Kayışoğlu, “Biz kadınlar bugünkü haklarımızı Mustafa Kemal Atatürk’e borçluyuz. Türkiye’de kadın olmak zor. Ancak biz kadınlarında, geçmişten gelen bilinçaltına yerleşmiş değişmeyen değer yargılar var. Bunları önce zihnimizde değiştirmeliyiz. Çocuklarımızı cinsiyet ayrımına göre değil, birey olarak yetiştirelim. Toplumsal cinsiyet eşitliğine herkes katkı koymalı” diye kaydetti. Panelde, Bahçeşehir Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ulaş Sunata da kadın ve göç hakkında konuşarak katılanları bilgilendirdi.