TRABZON MUHTARLAR FEDERASYONU SEÇİMLERİ YAPILDI
Trabzon Muhtarlar Federasyonu 2. Olağan Genel Kurulu Trabzon Hamamizade Kültür Salonunda yapıldı. Kurucu Başkan Bekir Aktürk’ün başkanlığında tek liste ile gidilen Genel Kurulun, Divan Başkanlığını Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Başkanı Hüseyin Akdeniz yaptı.
Genel Kurula Trabzon Milletvekillerinden Ayşe Sula Köseoğlu ve CHP Milletvekili Haluk Pekşen Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Araklı Belediye Başkanı Recep Çebi, Ortahisar kaymakamı Numan Hatipoğlu Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz, Trabzon Muhtarlar Federasyonu Bekir Aktürk , Güneydoğu Muhtarlar Federasyonu başkanı Hatip Şeran ve çok ile muhtarlar katıldı.
YOLA DEVAM ETME GEREĞİ DUYDUK
Genel Kurulda konuşan Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Trabzon Muhtarlar Federasyonu Başkanı Bekir Aktürk, “Amacımız ne, ne yapmak? Önce birlik, birlik olmadan dirlik olmuyor. Onun için hele hele Trabzon çok hassas bir il. Türkiye’mizin mozağı Trabzon. Trabzonlu olmak biraz daha özverili olmamız gerektiğini bizlere gösteriyor. 2012 yılında Konfederasyona girdim. , güneydoğu Anadolu Muhtarlar Federasyonunun Genel Kurulunda şunu dedim. “Barışa ihtiyacımız yok” Neden Barışa ihtiyacımız yok, çünkü biz barışı yaşıyoruz. 2012 yılında sizlerin adına yola çıktığımda Trabzon’dan başka hiçbir ilde muhtar tanımıyordum. Ama şuan da Türkiye’nin 81 ilinde diyaloğumuz olan muhtar arkadaşlarımız var. Federasyon kurma birlikte olmanın birlikten huzur, barış her şeyin doğacak olduğunu oralara gittim gördüm. Ama sizlerin adına gördüm. Şuan Mardin’de, Diyarbakır’da Van’da evimiz arkadaşımız var. Gidip görmediğin, elini tutmadığın sohbet etmediğin insanı anlayamazsın. Biz onlara hangi gözle bakıyorsak, onlarda bizlere aynı gözle bakıyor. Hâlbuki ki bir birimizden farkımız yok. Bu diyalog devam ediyor” dedi. Ayrıca Trabzon Büyükşehir olduktan sonra gerek ilçe belediyelerinden gerek merkez belediyeden Muhtarlarımıza Toplu taşıma ücretsiz kartı çıkarılması istedik. Takip de edeceğiz” dedi.
Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz ise, ‘’Köy ve mahalle muhtarlarına mevcut yasalarda 82 değişik kanun, tüzük ve yönetmelikte, toplam 354 madde de görev verilmektedir. Bu kanun, tüzük ve yönetmeliklerin, 6’sı doğrudan muhtarlarımızı ilgilendirmektedir. Diğer tarafta ise 76 değişik kanunda ayrıca muhtarlara görev tanımı yapılmaktadır. Gerek 442 sayılı Köy Kanunu gerekse 4541 sayılı kanun başta olmak üzere tüm bu kanunların yeniden gözden geçirilmesi ve “Temel bir muhtarlık kanunu, yani tüm bu kanunları tek bir elde toplayacak yeni bir Kod Kanun oluşturulması artık kaçınılmaz olmuştur. Bu kod kanunda; Köyün ve Mahallenin, merkezi ve yerel işlevleri birlikte yürüten özgün konumunu sürdürmesi öngörülmelidir. Bu nedenle Köy ve mahalle, politik temsiliyete dayalı bir yönetim yapısı değil, ortak yaşam algısının, bir arada yaşamanın gerektirdiği öz saygı, hak ve sorumluluk bilincinin geliştirilmesine dönük bir kamusal alan olarak yapılandırılmalıdır. Muhtarlık müessesesinin görev ve yetkileri, diğer yerel yönetimlerin görev ve yetki alanına girmeyecek şekilde güçlendirilmesi bu kod kanunda ortak amaç olmalıdır.
Yerel yönetimlerin görev ve yetkileri hizmet bütünlüğü açısından birbirine entegre edilerek kamu hizmetlerinin idari ve mali özerklikleri içinde sunulması sağlanmalıdır. Büyükşehirlerde Kırsal mahallelerin tüzel kişiliği yeniden oluşturulmalıdır’’ dedi.
Ortahisar Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç kongrede yaptığı konuşmada şunları söyledi;
Muhtarların daha iyi şartlarda hizmet etmesi için 9 adet muhtarlık binasını hizmete açtıklarını ve 12 adet muhtarlık binasının da yapım aşamasında olduğunu belirten Başkan Genç, “Bizim 85 muhtarımız var. Çarşıbaşı ve Beşikdüzü’nde kadın muhtarlarımız var. Bunların sayısının artmasını istiyoruz. Muhtarlarımızı teknolojiyle buluşturalım istiyoruz. Şu ana kadar 50 adet bilgisayarı muhtarlarımıza verdik. Talep ne kadar idiyse bunu karşıladık. Muhtarlarımızın maaşı asgari ücret seviyesine yükseldi. Elektrik, su, telefon gibi faturalarını ödüyoruz. Belediyemiz 9 tane muhtarlık ofisi yaptık, 12 tane daha yapacağız ki güzel mekanlarda hizmet verebilsinler diye… Muhtarlarla 16 kez toplantı yapan belediye başkanı olarak herhalde katılımcı belediyecilik anlayışını en güzel şekilde yerine getirdiğimizi ifade etsek doğru söylemiş oluruz. Hep beraber, topyekün bu topraklara hizmet etmeye gayret edeceğiz.” dedi.
Trabzon Muhtarlar Federasyonu 2. Olağan Genel Kurulu’na, Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Başkanı Hüseyin Akdeniz, Trabzon Muhtarlar Federasyonu Başkanı Bekir Aktürk, Ortahisar Muhtarlar Derneği Başkanı Selami Durmuş, Güneydoğu Muhtarlar Federasyonu Başkanı Hatip Şaran ile çok sayıda muhtar katıldı.
YÖNETİM KURULU ŞU ŞEKİLDE OLUŞTU
Bekir Aktürk Başkan, Ahmet Varol Ensar Ayaz, Gürbüz Demir, Gökhan Gençtürk, İbrahim Solak, Mehmet Kaya, Mustafa Türütoğlu, Mustafa Kurt, Mustafa Kaya , Muhiddin Eyüpoğlu, Neşat Aydın, Ömer Hotaman, Raif Gürsoy, Turgut Alemdar
Denetim Kurulu: Muhammmet Altuntaş, Hasan Babauşcu, Aaim Kantarcı, Ayhan Kalkan, Kadir Çakır, Yadigar Peken, Necati Ergün, İsmail Doğanay, Bilkay Aksoy, Hasan Bülbüloğlu