Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

T.M.K:”BİRLİKTE MUHTAR, BİRLİKTE TÜRKİYEYİZ”

TÜRKİYE MUHTARLAR KONFEDERASYONU KONYA’DA MUHTARLAR İLE BULUŞTU.

TOPLANTIYA BÜYÜK İLGİ

Büyükşehir Belediyesi ve Konya Muhtarlar Derneğinin Organize  ettiği toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek,Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz ve Genel Sekreter Sevim Özsoylu ile birlikte, İç Anadolu Muhtarlar Federasyonuna bağlı, Konya Muhtarlar Derneği Başkanı Celal Duran, Kayseri Muhtarlar Derneği Başkanı İbrahim Erşen, Nevşehir Muhtarlar Derneği Başkanı Hüseyin Altınışık, Niğde Muhtarlar Derneği Başkanı Bahtiyar Yamaner, Aksaray Muhtarlar Derneği Başkanı M. Emin Tetik, Eskişehir Muhtarlar Derneği Başkan yardımcısı İbrahim Baki, Konya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Haşmet Okur, KOSKİ Genel Müdürü İsmail Selim Uzbaş, Genel Sekreter Yardımcıları Abdülmelik Ötegen, Süleyman Şenol Aydın, Ercan Uslu, Ahırlı, Akören, Akşehir, Altınekin, Beyşehir, Bozkır, Cihanbeyli, Çumra, Derebucak, Doğanhisar, Emirgazi, Güneysınır, Hadim, Hüyük, Ilgın, Kadınhanı, Karapınar, Kulu, Selçuklu, Seydişehir, Taşkent, Yalıhüyük, Yunak belediye başkanları, Ereğli Belediyesi Başkan Vekili, belediye yöneticileri ve Konya iline bağlı 1.185  muhtar katıldı.

Konya Muhtaları 10 bin kişilik Spor ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen toplantıda konuşan Konya Muhtarlar Derneği Başkanı Celal Duran, 31 ilçeden muhtarlarla bir araya gelmelerine vesile olan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’e teşekkür etti. Konya Muhtarlar Derneği Başkanı Celal Duran yaptığı konuşmada’’Bizler Konya ilinde Büyükşehir Belediye Başkanımız ve ilçe Belediye Başkan ve idarecilerimiz ile birlikte el ele çalışmaktan büyük bir haz duymaktayız. Bizlere her konuda yakın olan ve her sorunumuzla ilgilenen başta Büyükşehir Belediye Başkanımıza, İlçe Belediye Başkanlarımıza ve değerli bürokratlarımıza sizler adına teşekkür ediyorum’’dedi.

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz, bin 185 muhtar ile Türkiye’de 6. sırada olan Konya’da bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Konya İlçe Belediyelerinin muhtarlara verdiği değerden dolayı teşekkür etti.

Akdeniz konuşmasına şöyle devam etti.’’Bizleri bu toplantıya davet eden Konya Muhtarlar Derneği Başkanınmız Sayın Celal Duran’a ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu yönetim kurulumuz adına şükranlarımızı sunuyorum. Bugün burada bin 185 muhtarın toplandığı bu salonda sorunlarımızı konuşuyor olmamızın önemli olduğunu ifade etmek isterim. Konya Büyükşehir Belediyesinin  sloganı ’’ Birlikte Konyayız’’ diyor Türkiye Muhtarlar Konfederasyonunun sloganı ise ’’Birlikte Muhtar, Birlikte Türkiyeyiz’’dedi.

Değerli muhtarlarımız; Türk demokrasinin iki ana unsuru olan merkezi yönetim ve yerinden yönetim birimlerinin en küçüğü olan muhtarlık kurumunun daha çağdaş, halkın sorunlarına daha duyarlı ve kamu kurum ve kuruluşlarıyla daha istişare halinde gelmesine olan katkımız hızla devam etmektedir. Muhtarlarımızın gelecekteki görev alanlarını daha da çoğaltılmasının demokrasimizin gelişmesi, Kültürel ve Sosyo-gelişmişlik düzeyimizin ülkemiz adına da artırılmasının önemli bir unsur olarak değerlendirmekteyiz.

Geleceğin Türkiye’si içinde muhtarlık; Türk toplumunun vazgeçilmez unsuru olarak her zaman tarihindeki yerini alacağından hiç kuşkum yoktur. 21. Yüzyıl muhtarlarına yakışır, belirlenen hedefler çerçevesinde azimle yolumuza devam edeceğiz. Tabi ki bugün içinde bulunmuş oluğumuz zorlukları ve bunların çıkış noktalarını doğru yöntemlerle üst makamlara iletmemizin daha doğru olacağını düşünüyorum. Bireysel istekler yerine genele hitap edecek isteklerin söylemlere dökülmesinin doğru yöntem olacağını belirtmek istiyoruz.

Bugün içinde bulunmuş olduğumuz en önemli sorunun kanunlarımızın günümüz koşullarına getirilememiş olmasıdır. Gerek köy gerekse mahalle kanununda yapılamayan değişiklikler ve yine mevcut kanunların içindeki bir çok maddenin işlevliliğini yitirmesi muhtarlarımızı daha da yetkisiz kılmıştır. Sorun aslında görev, sorumluluk ve yetkisizlik meselesidir. Muhtar Büyükşehir ilişkisi daha çok Büyükşehir Belediye Başkanlarımızın iyi niyetli tutumlarına bağlı gelişmektedir. Belediye Kanunun 9. Maddesinde belirtilen kriterleri bazı belediyelerimizin uyguladığı bazılarının ise uygulamadığı görülmektedir. Bugün Konya Büyükşehir Belediyesinin Muhtarlarımız ile olan diyaloğu gerçekten anlamlıdır. Belediye Başkanımıza ve değerli ekibine bu duyarlılığından ötürü tekrar teşekkür ediyoruz.İnanıyoruz ki Türkiye Cumhuriyeti devleti çıkaracağı yasalar ile muhtarlık kurumunu daha güzel yerlere taşıyacaktır.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, “Muhtarlarla Buluşuyoruz, Mahallelerimizi Konuşuyoruz”

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise Muhtarlara yönelik yaptığı konuşmada şunları ifade etti: Medeniyetimizin Anadolu’daki ilk önemli merkezi olan, Selçuklu payitahtı, Mevlana şehri Konya’dan hep birlikte “Birlikte Konyayız”, “Birlikte Türkiye’yiz” mesajı verdiklerini belirtti. Konya’nın sadece yol, su, yeşil alanlar ve diğer hizmetlerle anılması gereken bir şehir olmadığını kaydeden Başkan Akyürek, “Konya bütün bunlarla birlikte aynı zamanda milletimizin çimentosunu oluşturan, milletimizin mayasını teşkil eden değerlerin, 21. yüzyıla bir sentezle sunulması gereken bir şehirdir. Konya maddi ve manevi anlamda misyonu olan bir şehirdir” dedi.

HİZMETLERİN ALTINDA HALKIMIZIN İMZASI VAR

Yeni Büyükşehir Yasası’nın kabul edildiği andan itibaren Konya genelinde çalışmalara başladıklarını hatırlatan Başkan Akyürek, ilçeleri, beldeleri ve köyleri ziyaret ederek sorunları belirlediklerini ve bir yol haritası oluşturduklarını hatırlattı. Yeni dönemde bin 185 mahallenin tamamını ziyaret ederek çalışmaları değerlendireceklerini kaydeden Başkan Akyürek, Konya merkezde dünden bugüne önemli gelişme kaydedildiğini, yapılan her hizmetin altında muhtarların ve Konyalıların imzası olduğunu ifade etti. Bu işbirliği ve bu gönül birliği olmasa hizmetlerin hiçbirinin yapılamayacağını belirten Başkan Akyürek, yeni dönemde de muhtarlarla birlikte hareket etmeye devam edeceklerini söyledi.

YERİNDE KALKINMA SAĞLANACAK

Konya’da 10 yıl önce 726 bin olan nüfusun şu anda 1 milyon 200 binin üzerinde olduğunu vurgulayan Başkan Akyürek, “Şehir merkezinin gelişmesiyle birlikte köyden şehre göç arttı. Biz bunu istemiyoruz. Konya Türkiye’nin 19’da biridir. Nüfusu merkeze topladığımızda tarımsal üretimde, üretim rakamlarında düşüş olacaktır. Hayvansal üretimde büyük bir sorun olacaktır. Köyümüz, beldemiz, ilçemiz güçlü olursa şehrimiz ve ülkemiz daha güçlü olacaktır” diye konuştu.

Yeni dönemde hizmetleri Konya’nın yalnız 3 metropol ilçesine değil, 28 yeni metropol ilçesine yaymaya başladıklarını, yeni bir Konya modelini hayata geçirmek için çalıştıklarını anımsatan Başkan Akyürek, bunu yeni belediye başkanları ve muhtarlarla birlikte uygulamaya geçireceklerini ifade etti.

2015-2016 İÇİN İLÇELER İÇİN YATIRIM HEDEFİ 516 MİLYON LİRA

Yeni mahalle olan belde ve köyler ile ilçelere 2013 – 2014 döneminde 514 milyon liralık yatırıma başladıklarını veya ihale sürecini başlattıklarını vurgulayan Başkan Akyürek, buna ilave olarak 2015 -2016 dönemi için 516 milyon 750 bin liralık yatırım hedefleri bulunduğunu dile getirdi.

LİDER ŞEHİRLER İLE LİDER ÜLKE TÜRKİYE

Yeni yerel yönetimler sürecinde büyük destek olan, Konya projeleri konusunda farklı bir süreci başlatan başta Başbakan Ahmet Davutoğlu olmak üzere bakanlara, milletvekillerine, belediye başkanlarına, muhtarlara ve çalışma arkadaşlarına teşekkür eden Başkan Akyürek, “Büyük Türkiye yürüyüşünün şehirlerimizin güçlü yürüyüşüyle gerçekleşeceğini, büyük Konya’nın gerçekleşmesiyle büyük Türkiye’nin gerçekleşeceğini biliyoruz. Lider ülke yürüyüşünde lider şehirler oluşturmaya katkı yapan herkese şükranlarımızı sunuyorum” dedi.