KILIÇDAROĞLU’NA DOSYAMIZI SUNDUK
Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz Ordu ilinde yapılan ‘’Fındık Çalıştayı’’ toplantısında Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştü.
Ordu’da yapılan ‘’Fındık Çalıştayı’’ sonrası Kılıçdaroğlu ile bir araya gelen Akdeniz muhtarların kanunlardan kaynaklanan sıkıntılarına değinerek, Köy ve Mahalle kanunlarının mutlaka günün koşullarına getirilmesi gerektiğini söyledi.
Akdeniz, Gerek mahalle gerekse köy kanunu, ‘’Türkiye Nüfusunun %85’inin köylerde yaşadığı dönemden çıkarılan kanunlardır. Oysaki artık nüfusun % 85’inin şehirlerde yaşamaktadır. Yerel yönetimlerin en alt birimi olan muhtarlık kurumunun bu kanunlarla daha fazla hizmet etmesi zordur. Bu zamana kadar yerel yönetimler olarak, Özel İdare, Belediye ve Büyükşehir kanunları olmak üzere tamamında değişiklik yapılmıştır. Özellikle son çıkarılan Büyükşehir yasası ile birlikte muhtarların yetki ve sorumlulukları neredeyse yok edilmiştir. Değişiklik yapılması düşünülen Büyükşehir yasası içerisinde muhtarlık kurumunun görev ve sorumlulukları yeniden düzenlenmelidir. Daha önceden evlendirme yetkisi olan muhtarlara bu yetki tekrar verilmelidir. Seçim kanununda değişiklik şart hale gelmiştir. 5490 sayılı yasada düzenlenme yapılmalıdır. Tebligat kanununda düzenlenme yapılmalıdır. Muhtarlar kendi mahallelerini ilgilendiren konularda Belediye ihtisas komisyonlarında aktif görev yapmasının önü açılmalıdır. Türkiye Muhtarlar Birliği kurulmalı ve bu teşkilata kamu kurum ve kuruluşları niteliği kazandırılmalıdır’’ dedi.
Akdeniz, Fındık Çalıştayında ise fındık ürününden mutlaka katma değeri yüksek markalar oluşturulması gerektiğini bunun için daha çok entegre tesislerinin akurulmasının şart olduğunu dile getirdi.
Akdeniz söyle devam etti: ’’Fındık sorununun siyasi, sanayici ve üretici boyutları üç boyutlarıyla değerlendirmek gerekir. Bunlardan birinde olacak bir aksaklık dişlinin doğru çalışmaması anlamına gelmektedir. Türkiye olarak dünya üretiminin % 75’ini gerçekleştiren bir ülkenin yıllık ortalama 2.5-3 milyar dolar gelir elde ettiği bir ününü dünya piyasasına daha fazla gelir elde edecek şekilde pazarlaması gerekir. Bunun için katma değeri yüksek markalar yaratılması zorunludur. Bu da ancak entegre tesislerinin çoğalmasıyla mümkündür. Fiyat istikrar politikalarının uygulamaya konulması gerekmektedir. Hem üreticinin hem de ihracatçının hem de sanayicini korunacağı, fındık fiyat istikrar dengesi oluşturulmadığı sürece bir dönem üretici zarar edecek bir dönem sanayici ve ihracatçı zarar edecek sonuçta kimseyi memnun etmeniz mümkün olmayacaktır’’ dedi.