HATAY MUHTARLAR DERNEĞİNİN 3. GENEL KURULU YAPILDI
Hatay Muhtarlar Dermeğinin 3. Olağan Genel Kurulu Yapıldı.
Genel Kurula CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan yardımcısı Seyit Torun, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Lütfü Savaş, Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz ve Hataylı muhtarlar katıldı.
Tek liste ile gidilen seçimde 418 üyenin tamamının oyunu alan mevcut başkan Mahmut Gülcü güven tazeleyerek yeniden Hatay Muhtarlar Derneği Başkanlığı görevine seçildi. Hatay Muhtarlar Derneği tarafından düzenlenen yemekte açılış konuşmasını gerçekleştiren Hatay Muhtarlar Derneği Başkanı Mahmut Gülcü; “Gitmediğin yer senin değildir desturuyla bugüne kadar Hatay’ın kıymetli muhtarlarıyla beraber güzel hizmetlere imza attığımızı düşünmekteyim. Gerçekleştirdiğimiz 3’üncü Olağan Genel Kurulu’muza yoğun programları arasında bizlere de zaman ayırarak teşrif eden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na, CHP Hatay İl Başkanı Servet Mullaoğlu’na, kongremizi hiçbir zaman kaçırmayarak muhtarlarımızı yalnız bırakmayan Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz’e, Ne zaman ararsam telefonu 7 gün 24 saat açık olan TBMM’de Hatay’ın gururu Milletvekili Serkan Topal’a, Hatay denince akla gelen Allah’ın lütfu olan ve muhtarlarımızın abisi olan HBB Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’a, HBB Daire Başkanları ve HATSU Genel Müdürü Mehmet Çaparali’ye, STK başkanlarımıza ve temsilcilerimize, yol arkadaşlarım olan muhtarlarımıza teşekkür ediyorum.” dedi.
Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz ise yaptığı konuşmada şu konulara değindi; ‘’ Son dönemlerde muhtarların özlük haklarına ilişkin düzenlemeler gerçekleşmiş, Muhtar ödenekleri, BağKur primlerinin devlet tarafından yatırılması, muhtarlık sona erdikten sonra silah ruhsatlarından harç ücreti alınmaması bu değişikliklerden bazılarıdır. Bu düzenlemelerin yapılmasında emeği gecen başta Cumhurbaşkanımıza, hükümetimize ve muhalefet partilerimizin Genel Başkanlarınına ve tüm milletvekillerimize muhtarlar adına teşekkür ediyoruz. Muhtarlarımız için kaleme aldığım Mühür İsimli Kitabı yazarken Köy ve mahalle muhtarlarının görevlerini inceledim. Bu incelememe göre; Köy ve mahalle muhtarlarına mevcut yasalarda 82 değişik kanun, tüzük ve yönetmelikte, toplam 354 madde de görev verilmektedir. Bu kanun, tüzük ve yönetmeliklerin, 6’sı doğrudan muhtarlarımızı ilgilendirmektedir. Diğer tarafta ise 76 değişik kanunda ayrıca muhtarlara görev tanımı yapılmaktadır. Bu kanunlardan; Milli kalkınmanın köyden ve köylüden başlatılması ilkesi ön planda tutularak hazırlanan ve 1924 Anayasası’ndan bir ay önce kabul edilen 442 sayılı Köy Kanunu bu geçen 94 yılda 34 kez değişikliğe uğramıştır. Yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 defa Köy Kanun Tasarı Taslakları hazırlanmışsa da bir türlü kanunlaştırılamamıştır. Diğer taraftan, 4541 sayılı Şehir ve Kasabalarda Mahalle Muhtar ve İhtiyar Heyetleri Teşkiline Dair Kanunun 10 Nisan 1944’de kabul edilmiştir. 26 maddeden oluşan kanunda muhtarlığın görevleri neredeyse yok denecek kadar azalmıştır. Üzerinden 74 yıl geçmesine rağmen günün koşullarına getirilmemiştir. Gerek 442 sayılı Köy Kanunu gerekse 4541 sayılı kanun başta olmak üzere tüm bu kanunların yeniden gözden geçirilmesi ve “Temel bir muhtarlık kanunu, yani tüm bu kanunları tek bir elde toplayacak yeni bir Kod Kanun oluşturulması artık kaçınılmaz olmuştur. Bu kod kanunda; Köyün ve Mahallenin, merkezi ve yerel işlevleri birlikte yürüten özgün konumunu sürdürmesi öngörülmelidir. Bu nedenle Köy ve mahalle, politik temsiliyete dayalı bir yönetim yapısı değil, ortak yaşam algısının, bir arada yaşamanın gerektirdiği öz saygı, hak ve sorumluluk bilincinin geliştirilmesine dönük bir kamusal alan olarak yapılandırılmalıdır Muhtarlık müessesesinin görev ve yetkileri, diğer yerel yönetimlerin görev ve yetki alanına girmeyecek şekilde güçlendirilmesi bu kod kanunda ortak amaç olmalıdır. Yerel yönetimlerin görev ve yetkileri hizmet bütünlüğü açısından birbirine entegre edilerek kamu hizmetlerinin idari ve mali özerklikleri içinde sunulması sağlanmalıdır. Büyükşehirlerde Kırsal mahallelerin tüzel kişiliği yeniden oluşturulmalıdır. Bu amaçla Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu olarak hazırladığımız 105 maddeden oluşan ve bir kod kanun olan ‘‘Muhtarlık Kanunu Taslağını’’ gerekçesiyle birlikte sizlere teslim etmek isterim. Bu taslağı hukukçularınızın da incelemesini ve yasalaşması için elinizden gelen çabayı göstereceğinize olan inancım tamdır.’’ dedi.
Hatay Muhtarlar Derneği tarafından düzenlenen gecede bir konuşma gerçekleştiren HBB Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş; “2011 yılında Ortadoğu’da savaş planları yapılırken, Hatay’ımızı da karıştırmak isteyenler oldu. O günden sonra belediye başkanlarımız, meclis üyelerimiz ve muhtarlarımızla yaklaşık 2 bin 500 toplantı gerçekleştirdik. En çok da muhtarlarımızın emeği oldu. Allah onlardan razı olsun. Tüm muhtarlarımızın hepsi de Hatay’ımızın birliği, dirliği ve kardeşliği için uğraşmıştır. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun önünde tüm muhtarlarımıza canı gönülden bir kez daha teşekkür ediyorum. 10 dakikada gerçekleştirilen kongrenin muhtarlarımıza, memleketimize ve ülkemize hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Hayırlı olsun.” diyerek sözlerini tamamladı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu muhtarlarla bir araya geldiği toplantıda, muhtarların demokrasinin temel taşı olduğunu söyledi.
Muhtarlara gerekli önemin verilmediği değerlendirmesinde bulunan Kılıçdaroğlu, “Şunu açık ve net ifade edeyim, muhtarlık kurumunun güçlü olduğu ölçüde Türkiye’de demokrasi güçlü olur. Muhtarlık kurumunun yaygın olduğu ölçüde Türkiye’de demokrasi güçlü olur.” diye konuştu.
“Muhtarların bağımsız bir kanununuz yok”
Kılıçdaroğlu, demokrasinin gücünün muhtarlık seçimlerinin rahat ve özgür bir ortamda yapılmasına bağlı olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
“Muhtarların bağımsız bir kanununu yok. Önce size bir muhtarlık kanunu gerekiyor. Neden yok biliyor musunuz? Onu da ifade edeyim. 82 kanunda ve 354 maddede muhtar adı geçer. Ne ben biliyorum hepsini ne de siz biliyorsunuz. O zaman oturup bir bağımsız muhtarlar kanunu hazırlamak lazım. Belediye başkanlarının var, milletvekillerinin var, seçimle gelen herkesin var ama muhtarların yok. Niye yok? Olması lazım. İsteyin, talep edin, mücadele edin. Size sözüm söz, sizin mücadelenizi sonuna kadar destekleyeceğim.”
Kılıçdaroğlu, muhtarlarla ilgili bir olayın belediye meclisinde görüşüldüğünde o mahallenin muhtarının otomatikman belediye meclisinde söz ve karar sahibi olması gerektiğini söyledi.
“Yasal düzenleme gelirse destek vereceğiz”
Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Siz mahallenin muhtarı olarak kendi mahallenizle ilgili alınan bir karardan haberiniz yoksa siyasi iktidar kim olursa olsun size önem vermiyor demektir. Size verilecek önemin birinci ölçüsü belediye meclisinde sizinle ilgili, mahallenizle ilgili bir olay görüşülüyorsa muhtar oraya gelmeli, söz hakkı olmalı, karar sahibi olmalı, oy kullanmalı ve dolayısıyla siz de mahallenizle ilgili alınan karardan haberdar olmalısınız. Bununla ilgili yasal düzenleme gelirse destek vereceğiz. Bize yetki verirseniz kesinlikle yapacağız.”
Muhtarların bağımsız bir yeri, bir binalarının olması ve muhtarlık binasının yapımının genel bütçeden finanse edilmesi gerektiğini dile getiren Kılıçdaroğlu, “Bize yetki vereceksiniz, bina nasıl yapılır hep beraber göreceğiz.” diye konuştu.
“Muhtarlık kurumuna bütçe tahsis edilmeli”
Kılıçdaroğlu, muhtarların bütçesinin de olmadığını söyleyerek şöyle devam etti:
“Diyeceksiniz ki ’muhtarlık bütçesi nasıl olur?’ Zaten ülkede yeteri kadar gelir yok, para yok. Herkes ağlıyor ’para, para, para’ diye. ’Muhtara para düşer mi?’ Evet düşer, nasıl düşer? Hepiniz bir binada, evde oturuyorsunuz. Yıllık emlak vergisi ödüyorsunuz. Emlak vergisi nereye gidiyor? Belediyeye gidiyor. Yüzde biri muhtarlığa tahsis edilse ne olur? Kıyamet mi kopar? Hayır, demek ki muhtarlık kurumuna bütçe tahsis edilmeli.” dedi.
Hatay Muhtarlar Derneği tarafından düzenlenen geceye katılım gösteren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından Hatay’a gerçekleştirdiği üstün hizmetlerden dolayı HBB Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’a, HATSU Genel Müdürü Mehmet Çaparali’ye, HBB Özel Kalem Müdürü Orçun Kılıççıoğlu’na, HBB Fen İşleri Daire Başkanı Nihat Tazeaslan’a ve Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz’e teşekkür belgesi verildi. Son Düzenlenme Salı, 17 Nisan 2018 01:01