Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

DİĞER YASALARDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERLE MAKAS DAHA DA AÇILMIŞTIR.

Son seçimlerden sonra Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu bir açıklama yaparak Muhtarların bu yasalar ile çalışmasının zorlaştığı ve makasın daha da açıldığı görüşüne yer verildi. Açıklamada şunlara yer verildi:”Türkiye Genelinde 32.041 Mahalle Muhtarı, 18201 Köy Muhtarı olmak üzere  toplam 50.232 Muhtarımız seçilmiştir. Tüm seçilen arkadaşlarımıza görevlerinde başarılar diliyoruz. Seçilemeyen veya aday olmayan tüm arkadaşlarımıza da yeni yaşamlarında başarılar diliyoruz”

Yapılan bu seçimlerde bir kez daha camiamız adına Türkiye demokrasisine yakışmayan olayların meydana gelmesi son derece üzüntüdür. Türkiye genelinde Muhtarlık seçimlerinde maalesef her dönem olduğu gibi yine adaylar veya aday yakınları arasında üzücü olaylar meydana gelmiş ve bunun sonucunda toplam 15’i ölümle ve 147 yaralı sayısıyla  sonuçlanan olay meydana gelmiştir.

Bizler  seçimlere aday olurken her hangi bir kritere tabi tutulmuyoruz. Oysa ki; Muhtar adayı olurken belli kriterleri göz önünde bulundurması  gerekiyor. Bu kriterleri yasalaştırmak  gerekiyor. Şu an ki 2972 sayılı kanunun gereği adaylık kriterleri bugünkü Türkiye gerçeği ile uyum göstermemektedir. İlkeli demokrasilerde artık bu kriterler demokrasinin gereği olamaz. Hiçbir seçim yoktur ki ‘’Adaylık Usulu’’ olmayan. Muhtarlık seçimlerinde ‘’adaylık usulü yoktur’’ 2972 sayılı kanunun 31. maddesi. Bu günümüz demokrasisi ile artık eş anlamlı olamaz. Muhtarlık Müessesesinin 185 yıllık geleneğinde, bu kanunun bu maddesi ile seçimlere girilmesi bu yukarıda belirttiğimiz tabloları daha da derinleştiriyor.Bu kanun artık değişmelidir. Mutlaka, muhtarlık seçimlerine adaylık usulü getirilmeli ve aday olma kriterleri iyileştirilmelidir. Muhtarlığa aday olan kişilerin seçim kurullarına müracaatları ve bazı istenilecek belgelerin kriterlere bağlanması gerekir. 2014 Türkiye’sine yakışmayan ölçütlerde, isteyenin sabahın 07:00 sinde aday olması gibi bir durumun kabullenebilirliği artık kabul edilemez. Adayların en az iki ay öncesinde belli olması zorunlu hale getirilmelidir.

Diğer taraftan, bu kanunlar ölçeğinde gerek 4541 sayılı mahalle kanunu ve 442 sayılı köy kanunu ile yerelde hizmet vermenin artık mümkünatı kalmamıştır.  Son çıkarılan Büyükşehir yasası ile Köyde Mahalleye dönüştürülen kırsal mahallelerde sorunlar daha da derinleşecektir. Yeni çıkarılan birçok yasa ile Muhtarlık kanunlarımızda yapılmayan düzenlemeler sonucunda makas çok açılmıştır.1924 yılında kanunlaşan köy kanunu ile artık köylere hizmet etmenin, yerel katılımcığın gerisinde kaldığının tüm örneklerini göstermektedir. bu seçim kanunu ile  bir aparmanın tümünden belirlenebileceği belediye meclis üyelerinin bir şehrin sorununu çözeceği artık benimsenemez.  Yerel demokrasinin vazgeçilmez unsurları olan muhtarların, devletin vatandaşı ile bütünleştiği ombudsmanlığı  unutulmamalıdır.