Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

ADANA 26. İSTİŞARE TOPLANTISI

ADANA 26. İSTİŞARE TOPLANTISI

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu 26. İstişare Toplantısı, Adana Büyükşehir Belediyesi’nin ve Adana Tüm Muhtarlar Derneğinin ev sahipliğinde Türkiye’nin 81 ilinden ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden (KKTC) muhtarların katılımıyla Anemon Otel’de gerçekleştirildi.

Toplantıya CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Seyhan ve Çukurova Belediye Başkan Yardımcıları, MHP Adana İl Başkanı Yusuf Baş, CHP Adana İl Başkan Ayhan Barut, Belediye Meclis Üyeleri, Daire Başkanları, Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden (KKTC) Muhtarlar Birliği Başkan Yardımcısı Mustafa Yeşilleme, Muhtarlar Federasyon Başkanları, Muhtarlar Dernek Başkanları,    ve muhtarlar katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Adana Tüm Muhtarlar Derneği Başkanı Ata Ürün, Türkiye’nin muhtarlarının Adana ilinde toplanmasından mutluluk duyduklarını belirterek toplantının gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Toplantıda söz alan Akdeniz Muhtarlar Derneği Başkanı Mahmut Gülcü ise ‘’Türkiye Muhtarlar Konfederasyonunun 26. İstişare toplantısının Akdeniz Bölgesinde yapılıyor olması bizleri onurlandırmıştır. Özellikle Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’ye bu toplantının gerçekleşmesinde bizlere verdiği destekten dolayı teşekkür ediyoruz. Toplantımıza katılan tüm muhtar arkadaşlarımıza saygılarımızı sunuyoruz’’ dedi.

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz, “Tüm illerimizden ve KKTC’den 400 muhtarımızla birlikte Türkiye’ye tarihin en bereketli toprakları olan Adana’dan ses veriyoruz. Muhtarlarımızın sorunları ve çözüm önerilerini tartışıyoruz” dedi.

Akdeniz, muhtarlık müessesesinin halen 92 yıllık Köy Kanunu, 72 yıllık Mahalle Kanunu ile yürütüldüğünü, Büyükşehir Belediyesi Yasası’nda muhtarın yetki ve sorumluluklarının tam olarak tarif edilmediğini, bu olumsuzlukların da bir dizi sıkıntılar yaşattığını anlattı. Hüseyin Akdeniz, Köy Kanunu ve Mahalle Kanunu’nun günümüz şartlarına göre yenilenmesini, Büyükşehir Belediyesi Yasası’nda yapılacak düzenlemelerde muhtarlığın tarifinin yapılmasını istedi.

Akdeniz konuşmasında şunları söyledi: ‘’Kuruluşundan bu yana 187 yıl geçen muhtarlık teşkilatı bu topraklarda hizmet etmeye devam ediyor. Yerel yönetim birimlerinin en küçüğü olan bu kurum, gerek merkezi idarenin gerekse yerel idarenin en önemli kılcal damarını oluşturmaktadır. Halka en yakın birimdir. Vatandaşın her türlü sorununu dinleyen, bu sorunları ilgili mercilere ileten, sorunlara çare arayan,  devlet ile vatandaş, yerelde Belediye ile vatandaş arasında köprü vazifesi gören bu kurum bu zaman kadar toplumumuza hizmet vermiş ve vermeye devam edeceğine yürekten inanıyorum’’ dedi.

ASIRLIK KANUNLAR YETERSİZ

Akdeniz konuşmasında asırlık kanunların yetersiz olduğunu belirterek, ‘’Cumhuriyet tarihimizin ilk kanunlarından olan köy kanunu ve mahalle kanunu olduğu unutulmamalıdır. Ancak yerel yönetimlerin birçok noktasında yasaların değiştirilmesine rağmen 92 yıllık köy kanunu ve 72 yıllık mahalle kanunun ne yazık ki henüz günümüz koşullarına getirilememiştir. Yerel yönetimler adına yerele hizmet götürmeyi amaçlayan 5442 iller idaresi kanunu, 5302 il özel idaresi kanunu, 1580 ve 5393 belediye kanunu, 3030, 5216 ve 6360 sayılı büyükşehir kanunlarında değişiklik yapılmasına rağmen 442 sayılı köy kanunu ve 4541 sayılı mahalle kanununda henüz bir değişiklik olmaması biz muhtarları derinden üzmektedir. Artık asırlık kanunlar yetersiz kalmıştır’’ dedi.

EVLENDİRME YETKİSİ İSYİYORUZ.

Özellikle son değiştirilen Büyükşehir yasasıyla birlikte köy tüzel kişiliklerinin kaldırılması, kırsal mahallelerin yükünü artırmış vatandaşlarımıza da ek yükler getirmiştir. Evlendirme yetkisi olan köy muhtarlarımızın bu yetkileri ellerinden alınmış ve vatandaşlarımız evlendirme işlemini yapabilmek için 70-80 km lerden şehirlere ilçelere gelmeye mecbur bırakılmıştır.

İMAR DEĞİŞİKLİĞİNDEN DAHİ HABERİMİZ OLMUYOR

Akdeniz’in öne çıkardığı bir başka konu ise Muhtarların ‘’Muhtar ne iş yapar’’ sorusuyla karşı karşıya kaldığını belirtti. Muhtarların mahalleleriyle ilgili imar değişikliklerinden bilgi sahibi olamadığını, Türkiye’nin birçok kentinde muhtarların mahalle sakinlerinin imar planı düzenlemeleriyle ilgili sorularına muhtarların cevap veremediğini ve çeşitli tartışmaların yaşandığını anımsatan Akdeniz, belediye meclislerinin ihtisas komisyonlarında oy kullanma yetkisine sahip muhtar üye olmasını istedi.

MUHTAR SEÇİMLERİNE ADAYLIK USULÜ GETİRİLMELİ

Akdeniz ayrıca muhtarlık seçimlerinde adaylık usulüyle ilgili kanun çıkarılmasını, evlendirme yetkisinin yeniden verilmesini istedi.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİ MUHTARLARA EĞİTİM SEMİNERİ VERMELİ

Akdeniz, muhtarların mahalleleriyle ilgili sorunların çözümüne dönük hangi belediyeden nasıl yardım alacağı konusunda da belediyelerin seminerler vermesinin yarar getireceğini sözlerine ekledi.

MUHTARLAR DAİRE BAŞKANILIĞI KURULMASI ÖNEMLİ

Akdeniz konuşmasında Hükümete muhtarlar ödeneklerinin asgari ücret seviyesine getirmesinden dolayı teşekkür ederek, ‘’İçişleri Bakanlığı bünyesinde, Muhtarlar Dairesi Başkanlığı kurulması, Büyükşehirlerde Muhtarlar Dairesi Başkanlığı kurulması, ilçelerde muhtarlar şube müdürlüğünün kurulması muhtarlarımız adına sevindirici gelişmelerdir. İnanıyoruz ki diğer sorunlarımızın çözümü konusunda da parlamentomuz muhtarlarımızın sesini duyacaktır’’ dedi.

Akdeniz konuşmasının son bölümünde ise şunları söyledi. ‘’2 yılda, 30 Büyükşehir Kırsal mahallelerinden ilçe merkezlerine veya başka şehirlere toplam 350 bin kişi göç etmiştir. Dolayısıyla kırsal mahallelerdeki üretim seviyesinde ciddi azalmalar meydana gelmiştir. Büyükşehir yasasında düşünülen değişiklikte mutlaka Büyükşehir, İlçe Belediyeleri ve muhtarlıklar arasındaki yetki paylaşımlarının düzenlenmesi, yeniden tanımlanmalıdır. Büyükşehirler içinde mahallelerin ve yöneticilerinin çalışma alanları yeniden düzenlenmelidir. Yerel yönetimlerin görev ve yetkileri hizmet bütünlüğü açısından birbirine entegre edilerek kamu hizmetlerinin idari ve mali özerklikleri içinde sunulması sağlanmalıdır. Adem-i Merkeziyetçilik; ‘’Merkezi Yerel Yönetim Modeli’’ üzerine kurgulanmaması dileğiyle tüm katılımcılara saygılar sunuyorum.

MUHTARLAR İSTEDİ, SÖZLÜ HEMEN UYGULADI

Siyasi görüş ayrımı yapmadan muhtarlarla belediye birimlerinin güçlü iletişim kurduğunu vurgulayan Başkan Hüseyin Sözlü, her türlü etnik ve mezhepsel ayrımcılığı reddettiklerini söyledi. Birlik ve beraberlik mesajları verirken, belediyenin bütün kapılarının her zaman muhtarlara açık olduğunun altını çizen Başkan Sözlü, Muhtarlar Konfederasyonu Başkanı Hüseyin Akdeniz’in dile getirdiği muhtarların mahalleleriyle ilgili imar değişiklikleri konusunda bilgilenme ve düşüncelerini ifade etme  talebini hemen hayata geçirdi.

Başkan Sözlü, “Şeffaf belediyecilik anlayışıyla yürüttüğümüz hizmetlerimizde muhtarlarımızın düşünceleri ve yönlendirmeleri bizim için her zaman değerlidir. Adana’nın 15 ilçesindeki koordinatör müdürlüklerimiz muhtarlarla sürekli istişare içinde çalışmalarını yürütüyor. Belediye Meclisi toplantılarımız muhtarlarımız ve diğer vatandaşlarımıza açık.  Muhtarlarımız isterlerse mahalleleriyle ilgili konuların görüşüldüğü ilgili komisyonların toplantılarını da izleyebilir. Bu toplantılarda düşüncelerini paylaşabilir. Bizim hiç kimseden gizlimiz, saklımız olmadı, bundan sonra da olmayacaktır. Belediyemizin kapısı muhtarlarımıza sonuna kadar açıktır” diye konuştu.

BAŞKAN SÖZLÜ’YE TEŞEKKÜR YAĞMURU

Selamlama konuşması yapan CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer ise muhtarların taleplerinin TBMM’deki takipçisi olacaklarını belirtti. Akdeniz Muhtarlar Federasyonu Başkanı Mahmut Gülcü ile Adana Tüm Muhtarlar Derneği Başkanı Ata Ürün ise konuşmalarında 26. İstişare Toplantısı’nın Adana’da gerçekleşmesini sağlayan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’ye teşekkür etti  Konfederasyon Başkanı Hüseyin Akdeniz de organizasyona ev sahipliği yaptığı için Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’ye teşekkür plaketi sundu. Çok sayıda muhtar derneği başkanı da Başkan Hüseyin Sözlü’ye kendi yörelerine özgü hediyeler sundu.

Organizasyonun öğleden sonraki bölümünde Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu yöneticileri çeşitli konularda oturumlarını sürdürdü. Son Düzenlenme Çarşamba, 11 May 2016 02:42