20. İSTİŞARE TOPLANTISI ”BİRLİKTE YAŞAMA KÜLTÜRÜ”
Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu illerde düzenlediği 20. İstişare ve Yönetim Kurulu toplantısını sivas ilinde gerçekleştirdi.
Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu ve Sivas Muhtarlar Derneği tarafından düzenlenen “Birlikte Yaşama Kültürü” konulu Konferans, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın katılımıyla Sivas’da düzenlendi.
Sivas İl Özel İdare Toplantı Salonunda düzenlenen Konferansa ; Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Sivas Valisi Alim Barut, Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Hüseyin Yılmaz, Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz, Bölge ve il Muhtarlar Federasyon Başkanları, 81 İl ve ilçe Muhtarlar Derneği Başkanları ve üyeleri Sivas Muhtarlar Derneği Başkanı Duran Koç, Yönetim kurulu üyeleri adayları ve Sivas ili muhtarları katıldı.
Milli Savunma Bakanı Sayın İsmet Yılmaz konferansta bir konuşma gerçekleştirerek şunları söyledi: ‘’Huzur içerisinde yaşamanın sağlandığı hayat ortamına veya çevreye birlikte yaşama kültürü diyoruz. Biz bunu geçmişte yaptık mı? Medine vesikası örneği var buna. Ve Osmanlı Döneminde de böyleydi. Net olarak söylüyorum Yunanistan Savunma Bakanının bile ’’Biz Osmanlı döneminde barış içerisinde birlikte yaşıyorduk’’ dediğini biliyorum. Zaten Osmanlı bunu yapmasaydı Balkanlarda 400-500 yıl kaldı. Başkalarının dilini ve dinini unutturmaya çalışsaydı bugün balkanlarda Osmanlı dışında hiç kimse olmazdı veya Türkçe dışında konuşulan bir dil olmazdı. Burada birlikte yaşama kültüründen bahsedilirken emaneti ehline vermek konusu işlendi. Bu çok doğru. Eğer bir oğlunuz ve bir dükkanınız varsa ve o çocuk ehil değilse dükkanı teslim etmezsiniz. Başka kardeşlerim farklı söyleyebilir ama bunu nasıl söylüyoruz, doğru mudur bu? Burada da diyoruz ki elinizi vicdanınıza koyun söyleyin diyoruz. 80 yılda yapılanlardan daha fazlasını bu dönemde yaptık mı yapmadık mı? Alkışlamayın. Alkış için değil de gerçekten samimi olarak söylüyorum. 80 yılda 6 bin km bölünmüş yol yapıldı. Bizim dönemimizde 18 bin km yol yapıldı. Başlanıp ta bitirilemeyen projeler var. Bakın mesela Bolu tüneli. Kaç hükümet geçti. Karadeniz otoyoluna bakın kaç hükümet geçti. Bizim Kangal, Tecer bir deniz yolu hattımız vardı 41 yılda yapıldı, kaç hükümet geçti. Neden? Emaneti ehline vermezseniz bunlar bitmez. Halkın gözü terazidir, eksiklerimiz, hatalarımız olabilir ama geçmiş 80 yılda yapılan hatalardan çok daha az olduğunu söylüyoruz.Halkın kılcal damarlarına giden yol muhtarlardır. Tüm partiler adına söylüyorum. Ülkemizde bir seçim atmosferi var. Yüksek ses ve müzik yayınları olabiliyor, mitinglerde yol kapatmaları olabiliyor. Bundan dolayı vatandaşlarımız sıkıntı yaşayabiliyor. Bunun için özür diliyoruz ve halkımızın sabrını bekliyoruz. Yaz aylarının sıkıntısı gibidir bu durum. Havanın en sıcak dönemleri geçtiğinde serinlik başlar. Bu da sabır gerektirir’’ dedi.
Sivas Valisi Âlim Barut, “Sivas dışındaki algının tersine Sivaslılar toplumun her katmanı olarak birlikte asırlardır yaşıyor. Dolayısıyla Sivas, birlik ve beraberliğin laboratuvarıdır. Sivas’ta istişare toplantısının yapılmasından çok memnun oldum. Muhtarlık, devlet teşkilatımızın ilk kapısı. 186 yıldır bu kapı açık. Tabi ki zamanla bunda değişiklikler gösteriyor. 30 vilayetimizde artık köy muhtarlığı yok. 51 ilimizde köy ve mahalle muhtarlıkları devam ediyor. Köy kanununda çeşitli düzenlemeler var. Ama mahalle muhtarlığına ilişkin kanunumuz yeterli değil. Bu konuda muhtarlarımızı haklı görüyorum. Ben tekrar bu toplantının ülkemiz adına hayırlı olmasını diliyor, hepinize çok teşekkür ediyorum.” dedi.
İstişare toplantısında bir konuşma yapan Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, Sivas’ın bir kilim deseni gibi olduğunu ifade ederek, birlik ve beraberliğin en güzel yaşandığı bir şehir olduğunu söyledi. Aydın şöyle şunları ifade etti:’’Muhtarlarımızı temsilen böylr bir konfederasyonun kurulmasını ülkemiz adına büyük bir kazanç olarak görüyorum. Kardeşlilğimizin pekişmesi adına birlikte yaşama kültürü konulu konferans projesinin sivas ilinde gerçekleşmesinden dolayı Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu yönetim kuruluna teşekkür ediyorum. Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu 81 ilin muhtarlarını dönemsel olarak toplayarak 20 toplantı gerçekleştirmiş ve ülkemiz meselelerine çözüm üretmek için elini taşın altına koymuş ve bu birlikteliği bir araya getirmiş olması oldukça önemli.O nedenle yeni bir muhtarlık vizyonu ortaya konması toplumumuzun ve demokrasimizin ortak kazancı olacaktır’’dedi.
Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin akdeniz konuşmasında şunları dile getirdi:’’ Ülkemizin kurtuluş mücadelesinde Gazi Mustafa Kemal’in başkanlığında gerçekleşen Sivas Kongresinin tarihimizde önemli yeri bulunmaktadır. 04 Eylül-11 Eylül 1919 tarihleri arasında Sivas’da toplanan kongrede ‘Manda ve himaye kabul edilemez’’ denilerek kurtuluş mücadelemizin başladığı Sivas’a selamlarımı sunuyorum. Bu şehrin muhtarlarına ve Türkiye’nin muhtarlarına selamlarımı sunuyorum. Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu yönetim kurulumuz adına vatan toprağımız için mücadele etmiş ve şehit olmuş insanlara Allah’tan rahmet, gazilerimize şükranlarımızı sunuyor,Sivas ilinde gerçekleştirdiğimiz ‘Birlikte Yaşama Kültürü’’ Konulu Konferansa hoş geldiniz diyorum.
Gerçekleştirmiş olduğumuz bu toplantılarda Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu ülkemizin sorunlarının çözülmesinde devletimize destek olmuş olmaya da devam edecektir. Ülkemizin barış ve huzur içinde kardeşçe yaşanabilir bir ülke olması hepimizin ortak isteğidir. Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Şanlıurfa’da, Mardin’de, Muş‘da, Diyarbakır’da, Trabzon’da İzmir’de ve Erzurum’da yaptığı toplantılarda barış sürecine katkı koyarak farklılıklarımızın kültürel zenginliğimiz olduğuna vurgu yapmıştır. Binlerce yıldır bu topraklarda farklı dinlerle, farklı etnik kökenlerle, farklı kültürlerle birlikte yaşayan bu toplum bundan böylede barış içinde huzur içinde yaşamaya devam edeceğinden hiç kuşkumuz yoktur.
Birlikte yaşama kültürü, aynı zamanda demokrasi kültürüdür. Herkesin fikirlerini ifade etmesine olanak sağlamak birlikte yaşamak için temeldir. Birlik ve beraberliğin sağlanması için kimliğimiz kültürümüz, inancımız ne olursa olsun birbirimizi olduğumuz gibi kabul ederek, birbirimize saygı duymak zorundayız. Herkesin fikrini, düşüncesini, özgürce ama saygı çerçevesinde ifade etmesine tahammül göstermek zorundayız. Başkalarının fikirlerine duyduğumuz saygı oranında fikirlerimizi ifade etme hürriyetine sahip olabiliriz.
İnsanlar kendilerini ifade edemedikleri sürece birlikte yaşam çabalarının sağlıklı bir şekilde oluşturulması mümkün olmaz. Birlikte yaşamanın olanaklı kılınması için kültürel alanda kişilerin kendi dilleri, dinleri, kendi kültürleri ile toplumda var olmalarının önündeki çok yönlü engellerin kaldırılması, her alanda ayrımcılığa son verilmesi gerekir. Birlikte yaşamayı kolaylaştıran, mümkün kılan öğelerin başında, ortak fikirler, ortak hedefler, idealler ve kültür uyumu gelir. Bu öğelerdeki farklılıklar çoğaldıkça birlikte yaşama kurallarına daha çok ihtiyaç duyulmaktadır. Kurallar sayesinde farklılıkların meydana getirdiği çatışmalar en aza indirgenebilmekte, farklılıklar içinde ortak ögeler ve benzeşmeler yakalanabilmekte, birlikte yaşamanın uyum içinde olması sağlanabilmektedir.
Hedefe ilerleme güzelgahında rüzgarlar,yağmurlar, sisler, dumanlı tepeler, yokuşlar vs. olacağı gibi her zaman işler yolunda gitmeyebilir. Alınan mesafelerde geriye dönüp yanlış yaptıklarımızdan doğruları çıkardığımız müddetçe duraklama dönemleri çabuk atlatılacaktır. Kendimize yapılmasını istemediğiniz davranışları başkalarına yapmamızdan çıkaracağımız ders kendi eleştirimizi yapmamızı sağlayacaktır. Her zaman öz eleştiri yapmak başarının anahtarıdır.
Büyük davalar cesaretli ve bilgi üreten insanlarla kazanılır. Diyalog ve uzlaşı çağımız diplomasisinin geliştirdiği en önemli olgu olduğunu unutmamalıyız. İnşa edilen bir eserin doğru yönlerini yorumlamamız bu eserin noksanlıklarını eleştirmeyeceğimiz anlamına gelmez. Ancak; Bir Köprüyü geçtikten sonra onu yıkmamak gerektiğini de unutmamalıyız’’dedi.
Sivas Muhtarlar Derneği Başkanı Duran Koç,’’Biz Muhtarlar demokrasinin kılcal damarlarıyız. Muhtarlar bu toplumun vazgeçilmez unsurları bölgelerinin kanaat önderleridir. Ülkemizde kanunlar ve yasalar çıkarıldı ve çıkarılmaya devam ediyor. Bir tek odur ki sadece muhtarlar yasasını deiştiremedik. İnşallah önümzdeki yasama döneminde yeni seçilecek olan Türkiye Büyük Millet Meclisi milletvekillerimiz bu yasayı değiştirecektir. Bizler kalplerde barışı,kin ve nefret yerine kardeşliği, ayrılıklar yerine birlikteliği toplumumuza aşılamaya devam edeceğiz. O nedenle bizler birlikte yaşama kültürümüzü toplumdaki huzur ve barışın elçileri olarak daima yaşatmaya devam edeceğiz. Bu vesile ile toplantıya katılan tüm konuklara teşekkür ederek sivas ilinde gerçekleştirilen toplantının ülkemize hayırlar getirmesi temennisinde bulundu.
Konuşmaların ardından Türkiye’nin her şehrinden gelen muhtarlara, Prof. Dr. Hüseyin YILMAZ, “Birlikte Yaşama Kültürü” konusunu anlattı.
Toplantı kapsamındaki “Birlikte Yaşama Kültürü” konulu konferansta, birlik ve beraberlik mesajları verildi.