Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

19 EKİM MUHTARLAR GÜNÜ ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLERLE KUTLANDI

19 EKİM MUHTARLAR GÜNÜ ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLERLE KUTLANDI

19 Ekim ”Muhtarlar Günü” Ankara’da çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Anıtkabie’e çelenk koyma töreni ile başlayan etkinlikler, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Gölbaşı Vilayetler Evi’nde Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu üyelerine verdiği akşam yemeği ile sona erdi.

Akşam yemeğinde muhtarlara seslenen Soylu, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde 47 kez düzenlenen toplantıda 25 bin 34 muhtarın ağırlandığını bildiren Bakan Soylu, bilgi, kültür ve deneyimlerini artırmaya yönelik bugüne kadar 850 muhtarı İspanya Endülüs bölgesine götürdüklerini, ilerleyen dönemlerde Kudüs ve Umre programlarının da düzenleneceğini söyledi.

Bakan Soylu konuşmasına şöyle devam etti; “Muhtar ve Muhtarlık kavramları, köklü devlet geleneğimizde 1829’dan bugüne kadar varlığını sürdürmüş ve milletimizin gönlünde müstesna bir yere sahip olmuştur.

Kelime anlamı  “seçilmiş” olan muhtar, ülkemizde yapılmış ilk idari seçimin de öznesi olmuştur. Bu anlamda demokrasi kültürümüzün ilk basamağını teşkil eden muhtar, millet iradesiyle devletin şefkat elinin kesiştiği noktayı temsil etmektedir. 

2002’den bugüne kadar birçok alanda gelişme ve değişim içinde olan Türkiye, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi anlamında da devrim niteliğinde adımlar atmış, muhtarlık kurumu da bu değişimden olumlu yönde kazanımlar elde etmiştir.

Öncelikle muhtarlarımızın merkezi kurumsal yapıya dahil edilebilmesi, iş ve işlemlerinin daha sağlıklı takip edilebilmesi için İçişleri Bakanlığı bünyesinde Muhtarlar Daire Başkanlığı kurulmuştur. Bu yapının devamı olarak da Büyükşehir Belediyelerinde “Muhtarlar Daire Başkanlığı”, diğer belediyelerde de “Muhtarlar Müdürlüğü” tesis edilmiştir. Ayrıca valiliklerde bir Vali Yardımcısı, Büyükşehir Belediyeleri’nde ise bir Başkan Yardımcısı, muhtarların taleplerinin takip edilmesinden sorumlu tutulmuştur.

Hizmet kalitesinin arttırılması amacıyla Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı tarafından uygulamaya alınan ve kısa adı MUBİS olan “Muhtar Bilgi Sistemi” de faaliyete geçtiği ilk günde itibaren çok olumlu neticeler vermiştir.

Özlük hakları noktasında ise muhtar maaşları 2002’de 97 TL iken bugün itibarıyla 1.739 TL seviyesine yükselmiştir.  Ayrıca SGK primlerinin devlet tarafından ödenmesi talepleri de yapılan bir düzenlemeyle karşılanmıştır. Bu düzenlemeyle 700 TL prim desteğine kavuşmuş olan muhtarlarımızın aylık ücretleri 2.439 TL’ye yükselmiştir.

Bu gelişmelere ek olarak, 2015 yılından itibaren,  her yıl 19 Ekim tarihinin Muhtarlar Günü olarak kutlanması kararlaştırılmıştır.

Bütün bu yapılanlar, böylesine uzun bir geçmişe sahip bir yapı için, olması gerekenlerin belki tamamı değildir. Ama inanıyoruz ki çok önemli bir başlangıç ve gelecekte daha büyük adımların atılacağının işaret fişeğidir. Özellikle sayın Cumhurbaşkanımızın bir gelenek haline getirdiği Muhtarlar Buluşması Toplantıları’nın, bu değişime önayak olduğu ve büyük katkı sunduğu da bir gerçektir.

Seçimle işbaşına gelen muhtarlarımızın vatan müdafaasında her zaman ön saflarda yer aldığı, Çanakkale Zaferimizden, Kurtuluş Savaşı günlerimizden beri bilinen bir gerçektir. Aynı asil ruhu 15 Temmuz gecesi de görmüş olmak, bu milletin evlatları için bir gurur ve umut kaynağı olmuştur.

Bu vesileyle bütün muhtarlarımızın Muhtarlar Günü’nü en içten dileklerimle tebrik ediyor, görevi başında şehit olan bütün muhtarlarımıza Cenab-ı Hak’tan rahmet diliyorum”dedi.

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Bekir Aktürk ise yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve hükümet yetkililerine teşekkür ederek Muhtarlar Günü’nün ilan edilmesinden tüm camianın mutluluk duyduğunu ifade etti.

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Bekir Aktürk konuşmasına şöyle devam etti; 19 Ekim 1829’da kurulan muhtarlık müessesesinin 189, Muhtarlar Gününün ise dördüncü yılını kutluyoruz. Osmanlı’dan Cumhuriyet’e taşınan, muhtarlık müessesesi yerel yönetimlerin en küçük birimi oluşturmaktadır.

Yerel yönetimler, gerek demokratik hayatta oynadıkları roller, gerekse kamu hizmetlerinin halka sunulmasında ve erişiminde yüklendikleri fonksiyonlar sebebiyle yerel halkın yönetime katılmasının ilk aşamasıdır.

Muhtar kelime anlamı itibariyle; Türk toplumunun tarihsel-geleneksel nitelikleri ile ortaya çıkmış bir kavramdır. Başka bir deyişle; söz sahibi, seçilmiş, eren, ihtiyar anlamı da taşımaktadır.

Nasıl siyasi partilerimiz demokrasimizin vazgeçilmez unsurlarıysa, muhtarlarımızda demokrasinin vazgeçilmez unsurudur. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi ‘’Muhtar da demokrasinin temel taşıdır.

Türkiye’de 18 292 köy ve 31 883 mahalle muhtarlığı olmak üzere 50 175 muhtar görev yapmaktadır.

Muhtarlarımız bir yandan Köy ve Mahalle sakinlerinin devlet kurumlarıyla ilişkilerinde aracı bir rol oynarken, diğer yandan da çağdaş kamu yönetimi anlayışının en temel gereksinimlerinden biri olan katılımcılığın sağlanmasında önemli bir görevi yerine getirmektedir.

Muhtarlara mevcut 82 değişik kanunda, toplam 354 madde de görev verilmektedir. Görev ve sorumluluğu olan muhtarların hiç yetkisi olmaması düşündürücüdür.

Bugün bakıldığında 94 yılık köy kanunu ve 74 yıllık mahalle kanunun ile sorunlara çözüm üretmeye çalışan bir muhtarlık müessesi görüyoruz.

Yerel yönetimlerin en küçük birim olan muhtarlığın belki özlük hakları sorunu çözüldü, ancak hizmet edebilirlik alanı her geçen gün daha da daraltıldığı görülmektedir.

Mevcut köy kanunu ve mahalle kanunu ile sorunlara aracılık yapmamız mümkün gözükmüyor. O halde köy ve mahalle kanunu yeniden tanımlanmalı, büyükşehirler içinde mahallelerin ve yöneticilerinin çalışma alanları yeniden düzenlenmelidir.

Yerel yönetimlerin görev ve yetkileri hizmet bütünlüğü açısından birbirine entegre edilerek kamu hizmetlerinin idari ve mali özerklikleri içinde sunulması sağlanmalıdır.

Mahalle muhtarları kendi mahalleleriyle ilgili, belediyelerin stratejik plan yapım süreçlerinde, ihtisas komisyonlarında (İmar ve bayındırlık, çevre ve sağlık, plân ve bütçe, eğitim, kültür, gençlik ve spor), meclis toplantılarında, mahallelerine ilişkin görüş ve yaklaşımları iletebilmeleri ve belediyenin, mahalleleri ilgilendiren konularda, ilgili mahalle yönetimlerini muhatap alma zorunluluğu yasal hale getirilebilir.

Belediye Meclisi kararlarının mahalle muhtarlıklarında ilan edilmesi, meclis gündeminin önceden mahalle halkına duyurulması ve sakinlerin toplantıları izlemeye davet edilmesi, kent yönetimine ve yaşamına bilinçli katılım imkânı sağlayabilir.

Mahallenin, merkezi ve yerel işlevleri birlikte yürüten özgün konumunu sürdürmesi öngörülmelidir.

Muhtarlığın 189 yıllık Merkezi/Yerel idareyi temsil eden kurumları arasında siyasal barışın sağlandığı tek müessese olduğu unutulmamalıdır. Çünkü temsil ettiği gücü Türkiye Cumhuriyetindeki Mührü’nden alan bu müessese siyasallaşmamış tek çözüm merkezidir.

Bu günün ‘’Muhtarlar Günü’’ ilan edilmesinde başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu’ya ve diğer hükümet üyelerine  ve Türkiye Muhtarlar Konfederasyonuna teşekkür ediyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle bu müessesede görev yapmış arkadaşlarımızı sevgiyle anıyorum. Ayrıca bugün aramızda olmayan, bu müesseseye hizmet etmiş ebediyete göç eden muhtarlarımızı da rahmet ve minnetle anıyorum. Ve tüm muhtarlarımızın 19 Ekim Muhtarlar Gününü kutluyor, tüm muhtarlarımıza çalışmalarında diliyorum.

19 Ekim Muhtarlar Günü gün içinde yapılan etkinlikler ile sona erdi. Son Düzenlenme Pazar, 21 Ekim 2018 22:24