BÄ°LGÄ°LENDÄ°RME
2006’dan bu yana yerleÅŸim yeri deÄŸiÅŸikliklerini 5490 sayılı kanunun 50. maddesi göre nüfus müdürlükleri yapmaktadır. Bu madde kiÅŸilerin yerleÅŸim yeri deÄŸiÅŸikliÄŸi bildirim yükümlülüÄŸü ve süresini belirleyen maddedir.
Bu kanunun 50/1 maddesine göre yerleÅŸim yeri deÄŸiÅŸiklikleri kiÅŸilerin yazılı beyanı esas alınır. Bu maddenin 50/6 fıkrasında muhtarlar ancak ‘’Huzurevi, yetiÅŸtirme yurdu, cezaevi, öÄŸrenci yurdu gibi yerlerde kalanların adres bildirimleri ilgili kurum yetkililerince, bildirim yapamayacak durumda olan kimsesizlerin nüfus müdürlüklerine bildirimini yapabilir.
Kanunun 57. maddesine göre; Nüfus idarelerindeki iÅŸlemlere esas olmak üzere üçüncü kiÅŸilerin beyanda bulunabilmeleri ancak vekâletname ibrazı ile mümkündür.
Yine kanunun 60. maddesinde, ‘’Nüfus olayları ve adres ile ilgili beyanlarda ÅŸüpheye düÅŸülmesi halinde mülkî idare amirinin emri ile kolluk makamları tarafından gerekli soruÅŸturma ve incelemeler yapılarak nüfus müdürlüÄŸüne bildirilir’’ denilmektedir.
Dolayısıyla, muhtarların bir haneye kiÅŸi taşıma veya kaydetmesi söz konusu deÄŸildir. Saygılarımızla,
BEKÄ°R AKTÜRK
TMUHK GENEL BAÅžKANI
—————————————————————————————————–
Bildirim yükümlülüÄŸü ve süresi
MADDE 50- (DeÄŸiÅŸik: 19/10/2017-7039/13 md.)
(1) Adres bildiriminde kiÅŸilerin yazılı beyanı esas alınır. Bildirim ÅŸahsen veya güvenli elektronik imza ile yapılır.
(2) Adres bildirimi, nüfus müdürlüklerine veya dış temsilciliklere yapılır. Hizmet alımı ile ilgili baÅŸvuru sırasında, Bakanlıkça belirlenen adrese dayalı hizmet sunan kuruluÅŸlara da adres deÄŸiÅŸikliÄŸine iliÅŸkin beyanda bulunulabilir.
(3) Adres bildiriminin, yirmi iÅŸgünü içinde yapılması zorunludur.
(4) YerleÅŸim yeri ve diÄŸer adresi aynı olan ailenin ergin fertleri birbirlerinin yerine adres beyanında bulunabilirler. Vekâletname ibraz edenler de kiÅŸilerin adresleri ile ilgili bildirimde bulunabilirler.
(5) Çocukların ve kısıtlıların adresleri veli, vasi, kayyım, bunların bulunmaması hâlinde, çocuÄŸun büyük ana, büyük baba, ergin olan kardeÅŸleri veya çocuÄŸu yanında bulunduranlar tarafından bildirilir.
(6) Huzurevi, yetiÅŸtirme yurdu, cezaevi, öÄŸrenci yurdu gibi yerlerde kalanların adres bildirimleri ilgili kurum yetkililerince, bildirim yapamayacak durumda olan kimsesizlerin ise muhtarlar tarafından yapılır.
(7) Beyanda ÅŸüphe duyulması hâlinde kiÅŸinin beyanını teyit eden bilgi ve belgeler istenebilir.
(8) Yetkili idareler adres oluÅŸumuna dayanak teÅŸkil eden yapı belgelerini, belgelerin oluÅŸturulması ile eÅŸ zamanlı olarak ulusal adres veri tabanına iÅŸlemekle yükümlüdür. Daha Azını GöR
Haziran 17, 2020