MUHTARLARA ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞINCA ANTALYA’DA ÇEVRE EĞİTİMİ VERİLDİ
MUHTARLARA ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞINCA ANTALYA’DA ÇEVRE EĞİTİMİ VERİLDİ
Salı, 12 Kasım 2013 20:03 |
MUHTARLARA ÇEVRE EĞİTİMİ
Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu’nun, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı desteğiyle gerçekleştirdiği muhtarlara yönelik çevre eğitimi seminerlerinin ilki Antalya’nın Kemer ilçesine bağlı Göynük beldesindeki Queen Elizabeth Oteli’nde yapıldı.
Yapılan seminerde Muhtarlara, Atık Yönetim Uygulamaları, Köy Yerleşim Yerlerinde Atık Su bertarafı, ÇED Yönetmeliği Uygulamaları ve Halkın Katılımı, Çevre Bilimcini Artırmada Kimyasalların Yöntemi, Hava Kirliği Ölçümü ve Halka Duyrulması, Hava Kirliliği Gürültü ve İklim Değişikliği konularında eğitim verildi.
Muhtarın halka en yakın birim olması sebebiyle çevre duyarlılığı konusundaki eğitimlerinin çok önemli olduğunu belirten Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz, ilk seminere Türkiye’nin 81 ilinden 250 muhtarın katıldığını belirtti. Seminerin açılışında konuşan Akdeniz, Muhtarların sosyal projelerde yer almasının önemine değindiği konuşmasında, “Çevre bilincinin arttırılması, gelecek nesillere güzel bir çevre bırakmak ve tabiatın korunması büyük önem arz etmektedir. Muhtarlarımız bu seminerde, Atık Yönetim Uygulamaları, Köy Yerleşim Yerlerinde Atık Su bertarafı, ÇED Yönetmeliği Uygulamaları ve Halkın Katılımı, Çevre Bilimcini Artırmada Kimyasalların Yöntemi, Hava Kirliği Ölçümü ve Halka Duyurulması, Hava Kirliliği Gürültü ve İklim Değişikliği konularında eğitim alacak olmasını çevre bilinci açısından önemsemekteyiz. Görev alanlarımızın genişletilmesi konusunda yeni alanlar yaratmamız gerektiğini hepimiz bilmek zorundayız. Muhtarlarımızın sorumluluk bilinci içinde çevre konularındaki duyarlılığı bu seminer ile daha üst seviyelere yükselecektir. Camiamıza bu seminerin hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.
Seminerlerin bölge bölge yapılacağını kaydeden Akdeniz, “Türkiye’nin 7 bölgesinde 12 ay boyunca devam edecek eğitim seminerlerinde 53 bin 405 muhtarı eğitmek ve bilinçlendirmek için toplantılar yapılacak. Bizim de eksik olduğumuz ve bilinçlenmeye ihtiyaç duyduğumuz konularda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri eğitim verecek” dedi.
10 Kasım’da sona erecek seminerin açılış törenine katılan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Muhammet Ecel de yaptığı konuşmada, çevre konusunun dünyanın en önemli konularından biri olduğunu belirtti. Ecel, Türkiye’nin küreselleşme sürecinde doğal, tarihi ve insani kaynaklarını koruyan, yenilik ve teknolojiyle bütünleştiren, yaşam kalitesi yüksek ülkeler arasında yer almayı hedeflediğini anlattı.
Muhammet Ecel, bazı bölgelerdeki aşırı nüfus yoğunlaşması ve plansız sanayileşme sonucu çarpık kentleşme, kaynakların gereksiz kullanımı sonucu atık maddelerde meydana gelen artışın, yaşam alanlarını tehdit eden ve yaşam kalitesinin bozulmasına neden olduğunu kaydederek çevre hassasiyeti konusunda eğitilecek muhtarlara başarılar diledi.
Seminerde ele alınan konular ve konuşmacılar şunlardır.
Atık Yönetim Uygulamaları konusu: Belediye ve Ambalaj Atıkları Yönetimi Şube Müdürlüğü Sayın Elçin Ateş
Köy Yerleşim Yerlerinde Atık Su bertarafı konusu: Su ve Toprak Yönetimi Dairesi Başkanlığı Sayın Gülsevim Şener
ÇED Yönetmeliği Uygulamaları ve Halkın Katılımı konusu: Petrol ve Madencilik Yatırımları Şube Müdürü Sayın Hamza Karataş
Deniz Çevresinin Korunması ve Yürütülen Çalışmalar: Deniz ve Kıyı Yönetimi Dairesi Başkanı Sayın Aslı Toparlak:
Çevre Bilimcini Artırmada Kimyasalların Yöntemi: Kimyasallar Yönetimi Dairesi Başkanlığı
Hava Kirliği Ölçümü ve Halka Duyrulması, Labratuar, Ölçüm Ve izleme Daira Başkanlığı
Hava Kirliliği Gürültü ve İklim Değişikliği:İklim Değişikliği Ve Hava Yönetimi Dairesi Başkanlığı