Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

MUHTARLAR ORDU İLİNDE BULUŞTU

MUHTARLAR ORDU İLİNDE BULUŞTU

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu 21. İstişare toplantısı Ordu ilinde yapıldı.

Ordu ilinde İskelebahçe tesislerinde yapılan toplantıya, Cumhuriyet Halk Partisi Ordu Milletvekili Seyit Torun, Güneydoğu Anadolu Muhtarlar Federasyonu Başkanı Hatip Şeran, Trabzon Muhtarlar Federasyonu Başkanı Bekir Aktürk, Karadeniz Muhtarlar Federasyonu Başkanı     Şerafettin Nas, Başkent Muhtarlar Federasyonu Başkanı Behçet Uyanık, İç Anadolu Muhtarlar Federasyonu Başkanı Celal Duran, Akdeniz Muhtarlar Federasyonu Başkanı Mahmut Gülcü, İstanbul Muhtarlar Federasyonu Başkan Yardımcısı Galip Karayiğit, Doğu Anadolu Muhtarlar Federasyonu Başkan Yardımcısı Oğuz Tekcan, İl ve ilçe dernek başkan ve yönetim kurulu üyeleri ve Ordu Muhtarlar Federasyonu Yönetim kurulu üyeleriyle muhtarlar katıldı.

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu 21. İstişare toplantısında Konfederasyonunun dönemsel çalışma faaliyetleri, gelecek dönemlerdeki çalışma konuları, İzlenecek yol ve yöntemlerin belirlenmesiyle ilgili konular görüşüldü.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz, 36 aylık faaliyet raporunu anlattı. Akdeniz  konuşmasında şunları söyledi.

186 Yıllık Bir Geleneğe Sahibiz

Son 10 yılı değerlendirdiğimizde birçok sivil toplum örgütünden çok geride olduğumuz görülecektir. Muhtar camiasının dağınık olmasından kaynaklanan bu geri kalmışlık son üç yıl içinde ciddi bir toparlanma evresine girmiştir. Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu olarak, 1. Olağan genel kurul tarihimiz 07 Eylül 2012’den itibaren  birçok projeye  imza attığımız görülecektir. 2013 yılında faaliyet alanımızı gelişletmiş ve 2014 yılıda daha azim ve kararlılıkla belirlediğimiz hedeflerimize ulaşmaya gayret gösterdik.  Bu faaliyet tablosunda emeği geçen tüm yönetim kurulu üyelerimize teşekkür ediyoruz. Muhtarlık Teşkilatı kurulduğu 1829 yılından bu tarafa 186 yıllık geleneğe sahip bir kuruluş olmanın gururunu yaşamaktadır. Bu teşkilatın yaşaması ve hizmetlerine devam etmesi muhtarlarımızın yeni görev alanları yaratması ile mümkün olacaktır. Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu bu teşkilatın en üst çatısını oluşturmaktadır. Birlik ve beraberlik içinde geleceğe ışık tutacak sorunlarının giderildiği bir muhtarlık teşkilatı için çalışmalarına 2016-2017-2018 yıllarında da  gerçekleştireceği birçok  proje ile katkı sunmaya devam edeceğine yürekten inanıyoruz.

2012 yılında 7 federasyon ve 48 dernekle başladığımız faaliyetimiz 36 aylık geçen zaman diliminde 11 federasyon ve 230 dernekle büyüyerek yoluna devam etmektedir. Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu kuruluşunun on yedinci ayında  ‘’Türkiye’’ kelimesi alarak kısa bir zamanda Türkiye’deki kamu, kurum ve kuruluşları ve sivil toplum örgütlerinin protokol listesinde  yerini almıştır.

1. Olağan genel kurulumuzdan hemen sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi İçişleri komisyonunda görüşülmekte olan Büyükşehir yasasında Türkiye Muhtarlarını Türkiye Muhtarlar konfederasyonu temsil etmiştir. Muhtarların kaldırılmasının söz konusu olduğu o tarihlerde İçişleri komisyonunda Genel Başkanımız Hüseyin Akdeniz Muhtarlarımızı oldukça iyi temsil etmiş, muhtarlıkların kaldırılması bir tarafa komisyondan 2972 sayılı Mahalli İdareler İle Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun hakkında yasada değişiklik yapılmasını ve Muhtar seçimlerinde Muhtar ve Azaların isimlerinin tek oy pusulası olarak düzenlenmesini sağlamıştır.

Geçmiş Tarihimizde Gerçekleştirilmeyen Çalışmalarda bulunduk

Türkiye muhtarlar konfederasyonu yönetim kurulu geçen 36 aylık süreçte Ankara, İstanbul, Trabzon, Antalya, İzmir, Adana, Hatay, Kayseri, Şanlıurfa, Mardin, Ordu, Simav, Muş, Kocaeli, Adıyaman, Üsküdar, Erzincan, Hatay, Erzurum, Sivas ve tekrar Ordu’da toplam 21 istişare toplantısı gerçekleştirmiştir. Bu toplantıların hariçinde Sempozyum, Panel, Çalıştay, Konferans ve Meslek içi Eğitim Programları düzenleyerek muhtarlarımızın tarihinde belki hiç olmayan birçok çalışmanın altına da imza atmıştır. 06 Ekim 2012 tarihinde Muhtarın Anayasa’daki Yeri ve Önemi Sempozyumu ile başlayan süreç, Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu ve Todaie tarafından işbirliği çerçevesinde 29 Nisan 2013 Ordu ve 29 Mayıs 2013 tarihinde Ankara’da Mahalle yönetimi Çalıştayı, 11 Haziran ve 26 Haziran 2014 tarihlerinde Ankara ilinde iki ayrı Muhtar eğitim seminerleriyle devam etmiştir. Ayrıca 19 Ağustos 2014 tarihinde Simav’da Organ Bağışı Eğitim Semineri, 29 Kasım 2014’de Adıyaman’da Uyuşturucu ve madde bağımlılarına yönelik ‘’Çocukluğum, Gençliğim ve Geleceğim’’ konulu Konferans, yine 20 Şubat 2015’de Erzincan ilinde Madde kullanımıyla Mücadele ve Farkındalığın artırılması konulu Sempozyumu  ve 24 Nisan 2015 tarihinde Sivas ilinde Birlikte Yaşama Kültürü konulu Panel  gerçekleştirmiştir.

Çevre Konularında Muhtarlarımıza Eğitim Seminerleri Verdik

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında 03 Ekim 2013 tarihinde Çevre konularında Muhtarlara yönelik eğitim seminerleri verilmesi konusunda bir protokol imzalayarak ilk etapta 250 dernek başkanına 12 Kasım 2013 tarihinde Antalya ilinde çevre eğitimi verildi. Yine Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu ve kısa adı TUÇEV olan Türkiye Çevre Vakfı ile protokol yaparak ’’Temiz Çevre Engelsiz Hayat Projesi” kapsamında 22 Aralık 2013 tarihinde Diyarbakır ilinde Güneydoğu muhtarlarına Atık yağ üniteleri oluşturma eğitimi veridi. Ayrıca7 Nisan 2014 tarihinde TİSAŞ silah sanayi ile bir protokol yapılarak muhtarlarımızın silah almaları hususunda %50 indirim yapma kolaylığı ve 12 Ağutos’da Türk Telekom ile anlaşma yapılarak isteyen muhtarların“İş Avantaj Her Yöne 300 ve üzeri tarifelerine veya Muhtara Özel 450 ve üzeri tarifelerine abone olan tüm muhtarlara 24 ay taahhütle modem ve Avea’dan 1GB kapasiteli mobil internet hediye” Kampanyasıdan faydalanma imkanı sağlanmıştır.

Farlılıklarımızın Kültürel Zenginliğimiz Olmasına Vurgu Yaptık

Türkiye Muhtarlar konfederasyonu ülke meselelerine de duyarlılık göstererek bunlardan en önemlisi sayılan barış sürecine de destek vermiştir. Ülkemizin barış ve huzur içinde kardeşçe yaşanabilir bir ülke olması hepimizin ortak isteğidir. Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Urfa ilinden başlayarak, Mardin’de, Adıyaman’da, Muş‘da, Diyarbakır’da, Trabzon’da, İzmir’de ve Erzurum’da toplam 8 ilde yaptığı barış süreci toplantılarda barışa katkı koyarak farklılıklarımızın kültürel zenginliğimiz olduğuna vurgu yapmıştır.  Binlerce yıldır bu topraklarda farklı dinlerle, farklı  etnik kökenlerle, farklı kültürlerle birlikte yaşayan bu toplum bundan böylede barış içinde huzur içinde yaşamaya devam edeceğinden hiç kuşkumuz yoktur. Bu süreçte Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu ülkemizin sorunlarının çözülmesinde devletimize destek olmuş olmayada devam edecektir.

Uluslararası Çalışmalara İmza Atmayı Başardık

Türkiye Muhtarlar konfederasyonu Uluslararası alanda 21-25 Eylül tarihleri arasında Bosna-Hersek’de Türkiye’de Muhtarlık Modelini anlatan sempozyum düzenledi. Yapılan bu sempozyuma Bosna- Hersek Cumhurbaşkanı Bakir İzzetbegoviç, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Bosna-Hersek’teki Belediye Başkanları, Todai Yerel Yönetimler Bölüm Başkanı Prof. Dr Kamil Ufuk Bilgin, Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kemal Görmez, Hacettepe Üniversitesiden Doç Dr M.Kemal Öktem ve İçişleri Bakanlığıdan Doç.Dr İlker Demiröz’ün katılması konfederasyonumuzun ciddiye alınması açısından da oldukça önelidir. Yine Uluslararası alanda  15-21 Mayıs 2014 tarihleri arasında Macaristan’ın yerel yönetim birimlerini yerinde inceleme fırsatı bulduk. Totkomlos, Mako, Szeged ve Budapeşte’de çeşitli temaslarda bulunarak Köylerin, illerin,  kentlerin ve Başkent yönetiminin ve yine Belediye meclislerinin seçimlerini, işleyiş şekillerini iki ülke yerel yönetimlerini karşılaştırmalı olarak değerlenme imkanı bulduk. Ayrıca ülkemizde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti muhtarlarının ve Türkiye geneli 81 il dernek başkanları ve muhtarlarının katıldığı ilki 29 Ekim 2014 tarihinde Kocaeli-Başiskele İlçesinde‘’Uluslararası Yerel Yönetimlerde Muhtarlığın Yeri ve Önemi’’ Çalıştayı ve ikincisi 07 Şubat 2015 tarihinde İstanbul-Üsküdar ilçesinde Muhtarlığın Tarihi, Bugünü, Geleceği Sempozyumu düzenleyerek iki ülke arasında muhtarlıkların farklılıkları ortaya konmuş ve gelecekteki muhtarlık teşkilatının yapılanmasında önemli adımlar atılmıştır.

Muhtar Ödeneklerinin Artırılmasında Ciddi Katkılar Sunduk

Muhtarlarımızın Özlük hakları konusunda yapış olduğumuz çalışmalar meyvesini vermiş ve bu dönemde Özellikle ödeneklerimiz konuşunda ciddi ilerlemeler sağlanmıştır. Bunlardan en önemlisi olarak gördüğümüz ödeneklerimiz 05 Temmuz 2013 tarihinde torba yasaya ilave edilerek 12 Temmuz 2013 tarihinde T.B.M.M’sinde yasalaşarak %95 oranında bir artışla 420 TL’den 871 TL’ye yükseltilmiştir. Bu artışın gerçekleşmesinde başta o dönem ki hükümetimize ve T.B.M.M’sinde grubu bulunan Siyasi Partilerimizin Genel Başkanlarına ve tüm milletvekillerine teşekkürlerimizi birkez daha bildiriyoruz. Özellikle son dönemde İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulan Muhtarlar Daire Başkanlığı ve yine Büyükşehirlerde kurulan muhtarlar daire başkanlıkları ve yine il ve ilçelerde kurulan muhtarlar müdürlüklerinde Türkiye Muhtarlar Konfederasyonunun önemli katkıları bulunmaktadır.

Artık Bir Belgeselimiz Var

Muhtarlığın Tarihçesini, Muhtar ve Muhtarların Seçilme Esaslarını, Köy Muhtarlığını, Köy Muhtarının Görevlerini, Mahalle Muhtarlığı, Mahalle Muhtarının görevlerini, Köy ve mahalle Muhtarının ortak göreceği işlerini ve Muhtarların özlük haklarını anlatan Kültür ve Turizm Bakanılığı katkılarıyla gerçekleşen ‘’Mühür Belgeseli’’nin çekimleri bitirilmiş Kültür ve Turizm Bakanlığınca onaylanmıştır. Türkiye Muhtarlar Konfederasyonunun önemli projelerinden biri olan Mühür Belgeseli ile muhtarlık teşkilatı ilk kez belgesel düzeyinde TRT arşivlerindeki yerini almıştır. Bu proje ile muhtarları anlatan bir belgeselin tarih sayfalarındaki yeri pekiştirilmiştir.

Muhtarların Sesi Gazetesi Yayın Hayatına Başladı

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu olarak Muhtarlarımızın birbirinden haberdar olmasını sağlayan ‘’Muhtarların Sesi’ gazetesini 01 Eylül 2013 tarihinden itibaren yayın hayatına başlamış ve geçen süreç içinde 27 sayı muhtarlarımıza ulaştırılmıştır. Bu gazetenin çıkarılmasında bizlere destek olan Allame Ajans Limited şirketine teşekkür ediyoruz.

19 Ekim Muhtarlar Günü ilan edilmesiyle ilgili yapmış olduğumuz müracaatımız İçişleri Bakanlığı Strateji Dairesi Başkanlığından Başbakanlığa gönderilmiş Muhtarlığın kuruluş tarihi olan 19 Ekim 1829’un 19 Ekim gününü inşallah Muhtarlar günü olarak kutlayacağımız günlerde yakındır.

Devlet Büyüklerimizle Her Daim Görüşmelerimiz Devam Etmektedir

Görev süremiz içinde 11.Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül, 12. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu, Mecliste Grubu bulunan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, Milliyetçi Hareket Partisi Sayın Devlet Bahçeli ve Halkların Demokrasi Partisi Genel Başkanı Sayın Selahattin Demirtaş başta olmak üzere, Mecliste grubu bulunmayan siyasi partilerimizin Genel Başkanlarıyla, Bakanlarımız ve milletvekillerimiz ile Büyükşehir, il ve ilçe Belediye Başkanlarıyla, Müsteşar, Vali, Genel Müdür ve daire başkanlarımız ile her daim görüşmelerimiz devam etmiş bundan böyle de devam edecektir. İl ve ilçelerimizdeki dernek başkanlarımız, köy ve mahalle muhtarlarımız ile her daim görüşmelerimiz devam etmiş bu geçen süreçte 300 bin km yol kat edilmiştir.

Gelecek Dönemde de Faaliyetlerimiz Hız Kesmeden Devam Edecektir

Elbette bu faaliyet raporunda yapılanların yeterli olmadığını biliyoruz. Yeni dönemde bizleri daha zor çalışmalar beklemektedir. Bu yeni dönemde öncelikli konularımızın başında Köy ve Mahalle kanununun günümüz koşullarına getirecek yeni bir kanunun çıkarılması olacaktır. Seçim kanunumuzda yapılacak olan değişiklikler, Belediye kanunun 9. Maddesinde belirtilen hususların içeriğinin doldurulması, Yeni Mahalle yönetmeliğinin düzenlenmesi, Silah ruhsatlarının ve  SGK primlerinin durumu, Türkiye Muhtarlar Birliğinin kurulması gibi bu dönemde takip edeceğimiz işler olarak görülmektedir. Burada özellikle bu süreçte Belediye kanununun 9. Maddesini çalıştıran Belediye Başkanlarımıza teşekkür ediyoruz. Çalıştırmayan Belediye Başkanlarımıza bu kanunun çalıştırmaları için ricalarımızın devam edeceğini de belirtmek isterim. İnşallah bu yeni hedeflere hep birlikte ulaşacağımız günlerin yakın olması dileğiyle kongremizin başta Türkiye’mize sonra camiamıza hayırlara vesile olmasını temenni ediyor, hepinizi saygı ve sevgilerimle selamlıyorum.

Toplantıya katılan bölge Federasyon Başkanları ve ve Dernek Başkanları ortak duygularını dile getirerek ‘’ geçmişte yapılan faaliyetlerin yeni dönemde de devam edeceğine vurgu yaptılar.